Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet REM-a odložio izbor članova Upravnih odbora javnih servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 04. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Savet REM-a odložio izbor članova Upravnih odbora javnih servisa

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas nije izabrao nove članove Upravnih odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), jer nije postojao kvorum za odlučivanje, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Savet REM-a danas je trebalo da izabere po šest novih članova UO RTS-a i RTV-a, koji će u narednih pet godina upravljati javnim medijskim servisima, ali dva člana Saveta Regulatora iz zdravstvenih razloga nisu mogla da dođu na zakazanu sednicu, te nije postojao kvorum za odlučivanje.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić je u decembru prošle godine podneo ostavku, a Zoran Simjanović je prošle nedelje preminuo, te je na današnjoj sednici bilo pet članova Saveta. Članove Upravnog odbora, prema Zakonu o javnim medijskim servisima, imenuje i razrešava Savet Regulatora dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova.

UNS saznaje i da je odlučeno da sledeća sednica Saveta REM-a bude zakazana u najkraćem roku, pošto Upravni odbori javnih servisa ostaju sa malim brojem članova. Članovi UO RTS-a i RTV-a izabrani su, naime, na sednici Saveta REM-a 16. januara 2016. godine, a 18. aprila iste godine stupili su na dužnost.

Za članove oba Upravna odbora predloženo je 62 kandidata, a na članovima Saveta REM-a je da izaberu njih 12. Regulatorno telo je u septembru prošle godine raspisalo konkurs, a u novembru objavilo konačan spisak predloženih kandidata sa njihovim biografijama. Među njima se izdvajaju članovi Upravnih odbora kojima mandat u aprilu ističe, a koji su ponovo kandidovani.

Na predlog UNS-a za člana UO RTS-a kandidat je ugledni novinar, književnik i prevodilac Muharem Bazdulj. Kao novinar istraživač, Bazdulj je uspeo da u Bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu pronađe fotografiju snimljenu na 52. rođendan Adolfa Hitlera na kojoj je firer kojem uručuju rođendanski poklon - ploču na kojoj je ćirilicom ispisano „Na ovom istorijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15. (28.) juna 1914“. Izuzetan novinarski istraživački uspeh je i Bazduljevo otkriće plagijata književnih prevoda koji su se poslednjih godina pojavili u srpskom izdavaštvu, piše u predlogu UNS-a.

Predlog UNS-a za člana UO RTV-a je Valentin Mik, dugogodišnji novinar, kao i urednik u višejezičnim i manjinskim medijima. Izuzetan je poznavalac medijske scene manjinskih zajednica u Vojvodini i drugim delovima Srbije. Osim što je od svoje 19. godine novinar, ali i urednik u višejezičnim i manjinskim medijima Mik je i istraživač i hroničar prilika u ovim glasilima.

Savet REM, inače, za članove Upravnih odbora javnih medijski servisa treba da imenuje iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanova javnih medijskih servisa (stručnjaci iz oblasti medija, kulture, menadžmenta, prava i finansije).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi