Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Dušan Stojić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 07. 2021.

Autor: UNS/G. Ćirović

Preminuo Dušan Stojić

U Mataruškoj Banji sinoć je u 73 godini preminuo dugogodišnji dopisnik Večernjih novosti iz Kraljeva, član UNS-a, pesnik, muzičar i jedan od osnivača Žičkog duhovnog sabora Preobraženje i Književnog kluba u Kraljevu, Dušan Stojić.

Karijeru je počeo 1969. godine kao honorarni saradnik lokalnih „Ibarskih novosti“, Radio Kraljeva i Radio Vrnjačke Banje. Novinarski poziv odveo ga je potom u Fabriku vagona gde od 1973. do 1988. radi na poslovima informisanja u listu „Naša fabrika“ čiji je bio i urednik.

Prelaskom u „Večernje novosti“ krajem osdamdesetih godina prošlog veka Stojić izrasta u nepristrasnog hroničara političkih, ekonomskih i svih drugih društvenih zbivanja na području Kraljeva i Raške oblasti u celini što ga je zasluženo svrstsalo i među najistaknutije dopisnike ”Novosti” iz cele Jugoslavije. Kao odani vojnik „Novosti“ i ne birajući radne zadatke, početkom devedesetih puna tri meseca je izveštavao sa vukovarskog ratišta sve dok ratni sukobi u istočnoj Slavoniji nisu okončani. 

Bio je član Uprave UNS-a i dugogodišnji sekretar Aktiva novinara u Kraljevu.

Dobitnik je Oktobarske nagrade Grada Kraljeva, Nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore, Nagrade „Novosti“ za životno delo „Slobodan Glumac“, Nagrade UNS „Milan Žegarac“, Novembarske nagrade Opštine Kraljevo za rad u kulturi i književno stvaralaštvo i mnogih drugih.

Osim novinarskih, dugačak je spisak i Stojićevih priznanja za zbirke pesama „Raspored časova“ i „Lični opis“ među kojima je i Godišnja nagrada Književnog kluba Kraljevo 2014. godine za rukopis „Glagol“.

Iza sebe Dušan Stojić je ostavio suprugu, tri kćerke i troje unučadi. Sahrana Dušana Stojića će se obaviti u četvrtak, 22. jula, u 12 sati na Novom groblju u Kraljevu.

Povodom smrti Dušana Stojića Grad Kraljevo će u petak u Skupštini grada Kraljeva održati komemorativni skup. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi