Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Potpredsednik UNS-a na skupštini EFJ-a: U Srbiji najveći pritisak trpe novinari istraživači i kritičari vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 10. 2021.

Autor: Slobodan Ćirić Izvor: UNS

Potpredsednik UNS-a na skupštini EFJ-a: U Srbiji najveći pritisak trpe novinari istraživači i kritičari vlasti

„U Srbiji je sve prisutnija međusobna diskreditacija medija bliskih vlasti i onih koji su prema vlasti kritički nastrojeni. Nije teško naslutiti da takve vrste napada imaju značajnu političku pozadinu“, rekao je potpredsednik Udruženja novinara Srbije Slobodan Ćirić na Skupštini Evropske federacije novinara, koja se održava danas i sutra u Zagrebu.

 

„Do 1. septembra ove godine zabeleženo je 66 fizičkih napada, pritisaka, otvorenih ili prikrivenih pretnji, ometanja rada, vređanja, omalovažavanja novinara i medijskih radnika.  U 2020. godini  bilo je 111 napada na novinare. Samo u julu prošle godine tokom pet dana demonstracije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu evidentirali smo 28 napada i ometanja u radu novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa tih događaja“, istakao je Ćirić.

„Najveće pritiske trpe novinari istraživači koji razotkrivaju korupcionaške afere, veze između kriminala i politike i oštri su kritičari vlasti. Oni su često na meti  provladinih tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom“, rekao je potpredsednik UNS-a.

On je pozitivno ocenio najave izmena Krivičnog zakonika koje bi trebalo da doprinesu zaštiti slobode javnog izražavanja i slobode medija, kao i inicijativu da se posebnim poglavljem u Zakonu o javnom redu i blaži oblici ugrožavanja novinarske bezbednosti prekršajno kažnjavaju.

On je ukazao na ekonomske pritiske kojima su izloženi brojni mediji, zato što veliki deo budžetskih sredstava dele novinarska udruženja kooperativna sa vlašću, što ne doprinosi pluralizmu mišljenja i medijskim slobodama i može dovesti do gašenja mnogih malih i lokalnih medija koji na surovom tržištu teško mogu da opstanu.

UNS je za ovaj skup pripremio i predlog rezolucije kojom se predlaže hitno formiranje međunarodne komisije za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine, čiji je autor Jelena L. Petković. Potpisnik predloga rezolucije uz UNS je i Sindikat novinara Srbije (SINOS), takođe član EFJ.

Na Skupštini EFJ-a učestvuje veliki broj novinara i predstavnika novinarskih organizacija i sindikata iz cele Evrope.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi