Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predstavnici UNS-a sa predsednikom Opštine Grocka razgovarali o napadu na Matorčevića i uslovima za rad medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 05. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Predstavnici UNS-a sa predsednikom Opštine Grocka razgovarali o napadu na Matorčevića i uslovima za rad medija

Predsednik Opštine Grocka Dragan Pantelić razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja novinara Srbije (UNS), članom Uprave Dušanom Albijanićem i generalnim sekretarom Ninom Brajovićem i urednikom portala Žig info Željkom Matorčevićem o slučaju napada u kom je Matorčeviću razbijena jagodična kost, a napadači ostali neotkriveni.

Takođe, reči je bilo o uslovima za rad medija i mogućnosti da se medijski konkurs izdvoji i raspiše nezavisno od konkursa za projekte iz oblasti kulture, umetnosti i sporta.

Predsednik Opštine Grocka odazvao se pozivu UNS-a na razgovor i rekao da će učiniti sve da poboljša uslove za rad redakcije Žig info i ostalih medija.

Predstavnici UNS-a naveli su da je obnavljanje istrage o prebijanju Matorčevića i otkrivanje napadača nešto za šta će se zalagati i u okviru Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i Stalne radne grupe za bezbednost novinara. 

Matorčevića je 9. oktobra 2018. godine napao muškarac koji ga je prvo udario pesnicom u lice, a zatim šutirao dok se nalazio na zemlji. Zbog slomljene jagodične kosti urednik Žig infa proveo je nedelju dana u bolnici.

Dva meseca nakon prebijanja Matorčevića zapaljena je kuća Milanu Jovanoviću, saradniku Žig infa. Sudski postupak je vraćen na prvostepeno suđenje nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je kao nalogodavac nekadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke, Dragoljub Simonović, osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora. Ponovo se sudi i optuženom za izvršenje Aleksandru Marinkoviću, koji je u bekstvu, kao i Vladimiru Mihailoviću, koji se tereti da je posredovao u pronalaženju izvršioca.

U razgovoru su učestvovale i Dragana Bjelica, koja je jedna od dve predstavnice UNS-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara i Dragana Matorčević, saradnica Žig infa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi