Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Održana komemoracija Dušanu Dražiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 07. 2022.

Autor: A.M Izvor: UNS

Održana komemoracija Dušanu Dražiću

Život Dušana Dražića bio je novinarstvo, a Udruženje novinara Srbije (UNS) njegov drugi dom, rečeno je na komemoraciji dugogodišnjem uredniku „Borbe“ i „Tanjuga“ Dušanu Dražiću.

„Naš Dušan Dražić imao je stalnu inspiraciju u svom srpskom narodu i rodnom mu Kruševcu. I kao što se na obali Rasine pravio barut za odbranu naroda, tako su i Duškove knjige vodile svoju borbu za istorijsko pamćenje“, rekao je predsednik Kluba novinara veterana Petar Trajković na komemoraciji.

                                       

      Klub novinara veterana organizovao komemoraciju Dušanu Dražiću u UNS-u

On je prilikom obraćanja bivšim novinarima i kolegama Dušana Dražića istakao da je Duško znao da napiše tako, da se „između redova“ može shvatiti daleko dublje o ugroženosti, kako svakog pojedinca, tako i srpskog naroda u celini.

„Naravno, naš Dušan je bio na pravoj strani kada se probijala „medijska blokada“. Nije pravio nikakve kompromise. Znao je da je Kosovski boj bio samo jedna od velikih bitaka, ali da ratovi u drugoj formi traju i danas“, izjavio je Trajković.

„Simbolika naše časne i slavne profesije, kaže Trajković, izbijala je iz njegovog govora, a naročito iz njegovih knjiga „Kosovska petstogodišnjica“ i Barutana pod Bagdalom“.

Sećanja na Dražića evocirali su i dugogodišnji novinar „Tanjuga“ i bivši predsednik UNS –a Dušan Radovanović, nekadašnji direktor i glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Rade Brajović i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Dušan Dražić je više od 40 godina bio novinar „Borbe“ i „Tanjuga“. Rođen je u Kruševcu 1934. godine. Gimnaziju je završio u rodnom gradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Deset godina je bio glavni i odgovorni urednik  redakcije „Borba“ za Srbiju, a pet godina dopisnik „Tanjuga“ iz Sofije.

Dražić je dobitnik „Pohvale grada Kruševca“ priznanja koje se dodeljuje za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu povodom gradske slave ovog grada, Vidovdana.

Priznanje koje je dobio dan pre smrti, Dražiću je pripalo za dugogodišnji publicistički rad i negovanje istorisjkih vrednosti kruševačkog kraja.

Dušan Dražić je dobitnik dve godišnje nagrade UNS-a „Svetozar Marković“, a član Udruženja bio je od 1976. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi