Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ženska solidarnost: Ne želimo da intervju u Informeru bude „čudo od tri dana“ jer se radi o životima žena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 10. 2022.

Autor: A.M. Izvor: UNS

Ženska solidarnost: Ne želimo da intervju u Informeru bude „čudo od tri dana“ jer se radi o životima žena

"Bes na ulice, pravda za žene i devojčice", poruka je današnjeg protesta, koji su aktivistkinje iz organzacije "Ženska solidarnost" najavile u 17 časova ispred redakcije "Informera" zbog intervjua sa serijskim silovateljem Igorem Miloševićem.koji je objavio ovaj medij. Aktivistkinje iz "Ženske solidarnosti" Nataša Elenkov i Anđela Dukić rekle su za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da ne žele da ova tema bude "čudo od tri dana" jer se, kako kažu radi o životu žena.

Povlačenje intervjua sa Miloševićem sa portala Informer, ali i sa drugih koji su ga preneli, formiranje radne grupe koja će se fokusirati na donešenje registra nasilnika i silovatelja, kao i mehanizmi koji bi bili mogući za njihovo praćenje, neki su od zahteva koje je ova organizacija tražila na prethodnim protestima, a koji, kako ističu iz ove organizacije, nisu ispunjeni.

Prošlog vikenda „Ženska solidarnost“ je organizovala proteste u Beogradu i Novom Sadu, a ispred redakcije „Informera“ održani su protesti i odmah nakon objavljivanja intervjua.

"Mi i dalje insistiramo na tome da mediji moraju da prate smernice koje su sastavile"Novinarke protiv nasilja", kada izveštavaju o nasilju nad ženama", rekle su aktivistkinje iz "Ženske solidarnosti" Nataša Elenkov i Anđela Dukić.

Istakle su da se nasilje nad ženama dešava kada institucije ne reaguju, žene ne slušaju i ignorišu.

"Žene su na ulici jer želimo da stvorimo bezbednije mesto za život za sve žene i devojčice i zbog toga što institucije"zakazuju" da nas zaštite", istakle su ove aktivistkinje i dodale da je cilj ovog protesta, a i svakog narednog da "milimetar po milimetar" osvoje prostor za sve žene i stvore svet po njihovoj meri.

Kako su istakle, podršku da protestuju im pružaju žene pojedinačno jer još uvek nisu umrežene sa drugim organizacijama.

"Podrška dolazi od žena sa svih strana. Neke su nam se javile da pomognu sa ozvučenjima, transparentima i megafonima, a neke su se javile da pruže podršku i zahvale se što smo izašle na ulice jer im je dosta ćutanja", rekle su za UNS ove aktivistkinje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi