Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odgovorno izveštavanje korak napred za žene žrtve nasilja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 09. 2020.

Izvor: Tanjug

Odgovorno izveštavanje korak napred za žene žrtve nasilja

U čak 40 odsto izveštaja o nasilju nad ženama, objavljenih u 2019. godini, mediji su koristili senzacionalističke ili stereotipne izraze za nasilje, žrtvu ili nasilnika, dok je više od trećine medijskih tekstova sadržalo detalje nasilja ili ubistva.

To je pokazala analiza medijskih objava o problemu nasilja nad ženama, koju je uradila grupa Novinarke protiv nasilja, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP), u kojoj se ističe da takvo izveštavanje ne doprinosi rešavanju problema nasilja, već naprotiv, može žrtvi dodatno naneti štetu i ugroziti njenu bezbednost i privatnost.

Jasna poruka svih učesnika jeste da to ne sme da se događa, a ukoliko je neko žrtva nasilja u porodici ili zna nekog ko trpi nasilje, da pozove besplatan SOS broj 0800 350036, koji je dostupan 24 sata.

Na skupu je istaknuto da korišćenje fotografija i video zapisa koji na neadekvatan način prikazuju nasilje, poput onih s vidljivim fizičkim posledicama nasilja, sadržano u čak 28 odsto objava tokom prošle godine.

Među pogrešnim primerima u izveštavanju su i natpisi koji čin nasilja pravdaju ličnim osobinama nasilnika ili nekim spoljašnjim okolnostima, poput siromaštva i nezaposlenosti, rečeno je na obuci za predstavnike medija održanoj tokom vikenda na Kopaoniku.

Analiza je obuhvatila više od 11.000 članaka objavljenih u elektronskim i štampanim medijima od januara do decembra 2019. godine i u čak 45 odsto slučajeva načela profesionalnog izveštavanja su prekršena u samom naslovu.

Tako je na skupu poručeno da izrazi "zbog", "jer", "zato" nikako ne smeju biti stavljeni u kontekst koji bi opravdao nasilnike ili umanjio njihovo delo.

Samim tim, tekstovi koji se bave temom nasilja ne bi smeli da okrive žrtvu za pretrpljeno nasilje ili da joj stave na teret osećaj krivice, jer odgovorno izveštavanje može biti podrškama žrtvama da iz nasilja izađu jače i da počnu da vrednuju sebe, poručeno je na skupu.

Takođe, kako je rečeno, žene koje pretrpe nasilje, često osećaju krivicu zbog toga, jer nailaze na osudu okoline i društva, pošto se ukazuje da su one upravo te koje su isprovocirale nasilnike ili na drugi način doprinele da dođe do nasilja.

Obuka za novinarke i novinare na temu etičkih standarda u izveštavanju o nasilju nad ženama imala je za cilj da dodatno približi ulogu i značaj medija koji mogu dodatno pomoći žrtvama.

Seminari su održani u organizaciji udruženja "Fenomena" koji se bavi poboljšanjem položaja žena i pružanju podrške ženama žrtvama nasilja.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

29.09.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 17:50

Генерал и певачица

"Текстови који се баве темом насиља не би смели да окриве жртву за претрпљено насиље или да јој ставе на терет осећај кривице." Слажем се. Само, да ли исти принцип важи и у случају када је жртва генерал а истуче га певачица?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi