Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gušenje lokalne FB strane Infocentrale u Paraćinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 01. 2021.

Izvor: Danas onlajn

Gušenje lokalne FB strane Infocentrale u Paraćinu

Najnovija žrtva napada na medije u Srbiji je jagodinska „Infocentrala“, saopštila je danas redakcija, pošto su nepoznata lica preuzela Paraćinsku fejsbuk stranicu „FTV Paraćin“ – sastavni deo portala Infocentrala sa više od 7.000 pratilaca.

„Naš online portal pokriva Pomoravlje i proteklih godina profesionalno je izveštavao o događajima za koje nije bilo prostora na drugim, posebno „velikim“ i kontrolisanim medijima. Smatramo da je upravo to razlog zbog koga je fejsbuk strana našeg medija – „FTV Paraćin„, neovlašćeno preuzeta od strane nepoznatih lica na način koji jasno predstavlja krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala“, naveli su iz Infocentrale.

Na pomenutoj fejsbuk stranici, prema njihovim rečima, detaljno je izveštavano o događajima za koje nije bilo mesta u drugim lokalnim i državnim medijima.

„Izveštavali smo o opsadi opštinske zgrade u Paraćinu od strane aktivista SNS, upadima u zgradu opštine Paraćin i dolasku rudara „Rembasa“ na demonstracije protiv lokalnih vlasti u Paraćinu u organizaciji SNS, dešavanjima sa epidemijom koronavirusa u zdravstvenim ustanovama u Pomoravlju, širenju koronavirusa u ustanovama socijalne zaštite…“, stoji u saopštenju.

Iz Infocentrale ističu da je ta medijska kuća označena kao nepodobna od strane nove vlasti SNS, čiji predstavnici odbijaju komunikaciju sa novinarima.

„Indikativno je da su online aktivisti SNS u Paraćinu, popularni „botovi“, tokom predizborne kampanje i po izbornoj pobedi ove političke organizacije u Paraćinu na društvenim mrežama „zahtevali“ da im lokalne vlasti predaju pristupne šifre za „FTV Paraćin“, u zabludi da je reč o fejsbuk strani u vlasništvu lokalne samouprave“, dodaju iz Infocentrale.

U saopštenju se navodi da „FTV Paraćin“ predstavlja intelektualnu svojinu „Infocentrale“ i iznet zahtev  da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, kome je već podneta prijava protiv nepoznatog počinioca, hitno reaguje i pronađe odgovorna lica.

„Način na koji je strana preuzeta, jasno pokazuje kriminalnu nameru počinioca. S druge strane, upravo iz korišćenih metoda osnovano sumnjamo da je reč o licima kojima je jedini motiv – uništavanje slobodnih i profesionalnih medija. Preuzimanjem FB strane je „Infocentrali“ naneta višemilionska materijalna šteta uz gubitak dve godine rada“, poručuju iz Infocentrale.

Oni dodaju će o napadu obavestiti sve domaće i međunarodne novinarske i druge organizacije koje se bave slobodom medija, ljudskim pravima i slobodama.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi