Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  BIRODI predlaže formiranje Komisije za integritet istraživanja javnog mnjenja i medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 01. 2021.

Izvor: Beta

BIRODI predlaže formiranje Komisije za integritet istraživanja javnog mnjenja i medija

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predložio je danas formiranje Komisije za integritet istraživanja javnog mnjenja i medija zbog kako su naveli, sve veće krize poverenja građana u ta istraživanja.

Navodeći da oko 50 odsto građana Srbije nema poverenje u istraživanja javnog mnenja, iz BIRODI-ja su naveli da bi se komisija kao samoregulatorno telo staralo o izradi Kodeksa istraživača javnog mnjenja i medija na bazi međunarodnih kodeksa u oblasti istraživanja javnog mnjenja, „prilagođenog ovdašnjem ambijentu“, kao i o primeni i praćenju kodeksa.

Komisija bi se bavila i monitoringom sprovođenja javnih nabavki za sva istraživanja javnog mnjenja i medija koji se (su)finansiraju iz javnih izvora i razvojne pomoći formiranjem javno dostupnog Registra istraživanja javnog mnjenja i medija, strateškim razvojem profesije istraživača javnog mnjenja i medija i dodelom godišnjih priznanja za doprinos integritetu istraživanja javnog mnjenja i medija.

„Uspostavljanjem ovakvog mehanizma bi se doprinelo transparetnosti i edukaciji opšte javnosti, a sve zajedno rastu poverenja u istraživanja javnog mnjenja kao instrumenta držanja vlade odgovornom i prilike da se u javnosti čuju stavovi građana kao neophodan element demokratske javnosti bez koje nema države“, stoji u saopštenju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi