Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Počinje vakcinacija novinara, ko će imati prioritet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 01. 2021.

Izvor: rts.rs

Počinje vakcinacija novinara, ko će imati prioritet

Na listi prioriteta za vakcinisanje u Srbiji su i prosvetni radnici i novinari. Vakcinacija predstavnika sedme sile, najverovatnije, će početi u utorak.

Predsednica izvršnog odbora UNS-a Dragana Pejović kaže za RTS da bi prioritet za vakcinisanje među radnicima u medijima trebalo da imaju najugroženiji - novinari na terenu, snimatelji i fotoreporteri.

Vlada Srbije, na molbu predsednika Aleksandra Vučića, prihvatila je inicijativu Udruženja novinara Srbije da počne vakcinacija novinara.

Do sutra u podne redakcije treba da dostave spiskove zaposlenih. Novinari, kao i svi drugi građani, prvenstveno moraju sami da se prijave na portal E-uprave. 

Pejovićeva navodi da je odluka o prioritetima ipak prepuštena solidarnim odlukama unutar redakcija.

"Kao što ni svi građani ne mogu istovoremeno biti vakcinisani, tako ne mogu ni novinari", dodaje Pejovićeva.

Očekuje da prioritet za vakcinaciju imaju novinari na terenu, snimatelji i fotoreporteri kao i oni koji su važni za funkcionisanje jedne redakcije. Kada je reč novinarima koji nemaju svoje redakcije, frilenserima, oni mogu da se do deset časova ujutru jave na mejl Udruženja novinara Srbije (press@uns.rs) koje će se u njihovo ime prijaviti.

Pejovićeva navodi da vakcinacija novinara već traje u Rusiji i nekim saveznim državama SAD, Indiji i Bangladešu. Napadi na novinare tokom antikovid protesta Ističe da je prošla godina bila veoma teška za rad novinara ne samo u Srbiji nego u Evropi.

"U celoj Evripi se videlo da su antikovid protesti bili česti. Ova godina je bila teška i jer su novinari u vreme zabrane kretanja jedini bili uz policajce i zdravstvene radnike bili na ulicama. Prema njenim rečima, kod nas je u nekoliko dana bilo 28 napada na novinare, što je trećina ili čak polovina prosečnog broja incidenata tokom jedne godine".

Na pitanje da li je iznenadila brza reakcija Vlade na apel UNS-a da počne vakcinacija novinara, Pejovićeva kaže da je sigurno svima jasno kolika je važna uloga i značaj medija u ostvarivanju javnog interesa čiji je jedan segment i javno zdravlje građana. Iako je kako kaže ta odluka očekivana, Pejovićeva napominje da je zahvalna Vladi što je imala obzira.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

17.02.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 14:29

Pitanje

Nisam se prijavila u roku za vakcinaciju bog zdravstvenog stanja. Sada sam zdrava, ali ne znam kako da primim vakcinu. Novinar sam i poslove obavljam na terenu. Molim za informaciju.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi