Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinar iz slavne loze
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 01. 2021.

Autor: Milan Mišić - M. Ć. Izvor: Politika

DARKO RIBNIKAR (1939–2021)

Novinar iz slavne loze

U monografiji „Politika – svedok našeg doba 1904–84” nekadašnjeg novinara i urednika „Politike” Dragoljuba Milivojevića, u završnom poglavlju „Ko je ko u ’Politici’”, nalaze se petorica Ribnikara.

Imena četvorice: osnivača Vladislava, urednika Darka i dr Slobodana, kao i prvog posleratnog direktora Vladislava Sl. Ribnikara su u impresumu lista koji u ponedeljak obeležava 117. godinu svog postojanja, a peti – Davorin Darko V. Ribnikar, poslednji novinar iz slavne loze, zbog opštih okolnosti i želje porodice, skromno je ispraćen na svoje poslednje putovanje

U „Politiku” je došao 1. aprila 1962, sedam godina posle smrti svog oca Vladislava Sl. Ribnikara, koji je u istoriju ušao i kao aktivan akter antifašističke borbe. Darku Ribnikaru slavno prezime nije bilo ni teret ni preporuka: morao je, kao i mnogi drugi pre i posle njega, da zanat uči prvo na Beogradskoj hronici, dakle da prikuplja prestoničke vesti.

Sledeći stepenik mu je, takođe po tradiciji redakcije, unutrašnja rubrika, koja je u to vreme pokrivala široko polje: od politike, preko ekonomije do onoga što se danas naziva „društvo”. Bio je potom urednik u dnevnoj redakciji – Desku, mestu gde se oblikuje izdanje koje će nositi sutrašnji datum.

Taj put se, naravno, završio u elitnoj rubrici „Politike”, Spoljnopolitičkoj, koja je više nego druge tokom prve četiri posleratne decenije doprinosila da „Politika” postane sinonim za „novine” i da bude najsadržajniji od svih listova u zemljama koje su mahale zastavom socijalizma, pretvarajući se da idu u komunizam.

Društvu veterana kao što su Miroslav Radojčić, Aleksandar Nenadović, Đuka Julijus, Risto Bajalski, Jurij Gustinčič, Božidar Dikić, Dušan Pešić, Dragoslav Rančić, Dušan Simić… pridružuje se najpre kao dopisnik iz Kaira. Nekoliko godina se dokazuje i kao glavni urednik najdugovečnijeg nedeljnika u istoriji jugoslovenskog/srpskog novinarstva – „Politikinog Zabavnika”, da bi potom bio dopisnik iz Pariza.

U drugoj polovini traumatičnih devedesetih, Darko Ribnikar je „naš stalni dopisnik” iz središta svetske politike: iz Njujorka, gde se u staklenoj palati Ujedinjenih nacija overava rasparčavanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Darko tih godina radi na principu „ni dana bez retka”, to jest detaljnog izveštaja objavljivanog najčešće na prvoj strani.

Iz Njujorka se u zgradu čija je tadašnja adresa bila Makedonska 29 (danas je Trg „Politika” 1) vraća u momentu kada se čini da Srbija uspeva da, posle pada Slobodana Miloševića, sebi otvori perspektivu ulaska u evropsku i svetsku porodicu naroda. Postaje generalni direktor kuće „Politika” i istovremeno glavni urednik njenog matičnog izdanja.

Na tom mestu je i akter verovatno najkontroverznijeg eksperimenta u istoriji lista:  udruživanja sa nemačkim novinskim koncernom VAC, tada u ekspanziji u celoj Jugoistočnoj Evropi. Od tog partnerstva očekivali smo da će nam Nemci pomoći da naše poslovanje postane modernije i uspešnije, a uređivanje novina slobodnije. Posle nekoliko godina se međutim pokazalo da, kao regionalni izdavač, VAC nije uspeo da shvati nacionalni značaj „Politike”,  a da je „Politika” sa druge strane tražila više nego što je VAC mogao da joj pruži.

Kao menadžer, Darko Ribnikar nije bio od onih koji lupaju šakom o sto i čija je reč poslednja. Odluke je donosio posle strpljivog slušanja svih ponuđenih mu argumenata.

Poslednje godine života Darko Ribnikar je proveo nastojeći, da kao potomak svojih slavnih predaka, izgladi nesporazum sa menadžmentom koji je došao posle njega: smatrao je da im je načinjena nepravda redizajnom naslovne strane i čuvenih slova u „glavi” lista.  To sporenje svakako ne umanjuje trag koji je ostavio u istoriji redakcije lista koji u ponedeljak obeležava 117. godišnjicu svog postojanja.                                                                                        

***

Poslednji ispraćaj Darka Ribnikara

Davorin Darko Ribnikar, novinar, bivši urednik i direktor „Politike”,  potomak čuvene porodice Ribnikar koja je osnovala  najstariji dnevni list na Balkanu, danas je na  Novom groblju u Beogradu ispraćen na večni počinak, u  prisustvu članova porodice i prijatelja.

Ribnikar je rođen 1939. godine, po struci je bio diplomirani pravnik, a u svom dugogodišnjem novinarskom stažu bio je i dopisnik „Politike” iz Kaira, Pariza i Njujorka.

U ime redakcije lista „Politika”, kremaciji Darka Ribnikara prisustvovali su Marko Albunović, v.d. glavnog i odgovornog urednika i Marko Lakić, urednik internet izdanja „Politike”.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

25.01.

2021.

Mirjana [neregistrovani] u 12:32

Jasno je

Nemojte tako....zaglavlje Politike promenio je, po pozivu, bosanski dizajner M. Ilić stacioniran u NY....pa svi koji smo radili u Politici znamo.
Sud nalaže da se stari logo vrati ali neko je izvan suda...i izvan Politike

Odgovori
sub

23.01.

2021.

Zale [neregistrovani] u 21:27

Sram vas bilo

Sram vas bilo.
Ne objavljujete komentare koji se odnose na neizvršavanje pravosnažne sudske presude po kojoj je Politika dućna da vrati Ribrnikare u zaglavlje (na prvu stranu lista), a koja se već 3 godine ne izvršava!
Sram vas bilo jer niste objavili komentar da bi za to neetičko i n nezakoniuto ponašanje (13 godine spora i tri godine neizveršavanja pravosnažne sudske presude) trebalo da pitate glavne urednike Politike, i to: ljiljanu smajlović (glavna urednica u vreme kad su Ribrikari skinuti , 2005 - 2008. i kasnije - 2013. - 2016., godine), pa radmila kčljajića kao vd uredmika, pa dragana bujoševića (današnjeg vd glodura RTS) pa žarka rakića, i najzad, ovog alibunovića.
Sram vas bilo! Sve. Najblaže rećeno.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi