Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nenad Živković u odbrani časti novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2021.

Autor: Nikola Krstić Izvor: NUNS

Nenad Živković u odbrani časti novinarstva

Novinar Nenad Živković je na RTV Pančevo prikazan kao eksponent ustaštva u Srbiji, te je u maloj sudnici u Palati pravde želeo danas da skloni ljagu sa svog imena.

Naime, on je tužio ovu televiziju i njenu glavnu i odgovornu urednicu Jasminu Petković za duševni bol, odnosno povredu časti i dostojanstva. Danas je održan glavni pretres na kojem su se i oštećeni i odbrana pojavili, i dali svoje iskaze.

Međutim, u trenutku kada su ti prilozi pojavili, Jasmina Petković nije bila glavna i odgovorna urednica, već Miroslav Milakov, koji je predložen za svedoka na sledećem ročištu.

"Ti prilozi su se pojavili nakon mojih kritičkih tekstova napisanih na sajtu Pančevo City. Oni se odnose na nefunkcionisanje lokalne samouprave i evidentno obaranje kvaliteta građana, koju sprovodi već šest, sedam godina gradska vlast Srpske napredne stranke", istakao je za Nenad Živković.

On kaže da je to samo drugi deo iste kampanje.

"Prvi se odigrao nakon mog govora 22. februara na protestu '1 od 5 miliona', u seriji od nekoliko tekstova, za koje vodimo poseban sudski postupak. Nakon nekoliko meseci, nastavlja se kontinuirai pokušaji diskreditacije, te se stvara atmosfera hajke u kojoj bi trebalo da budem izložen javnom linču i preziru“, podseća Živković.

On objašnjava za NUNS da "je stvar u tome što lakomisleni, a pritom neobavešteni građanin, iz svoje perspektive doživljaja patriotizma, da je sasvim normalno da se obračuna sa novinarom za kojeg je na televiziji čuo da je eksponent ustaštva u Srbiji“.

"Ili da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije, da često gostuje na CIA televiziji, da je za nekoliko dana godišnje zaradio desetine hiljada evra, pa da čak pomisle i da sam bogat čovek, te da me pokradu“, izričit je Živković, pa nastavlja: "Moja inicijalna ideja jeste upravo ta, da se pred sudskom vlašću utvrdi da li je moguće, kažnjivo ili nekažnjivo, da se na ovaj način blate i diskriminištu građani Srbije.“

Tužba je podignuta zbog tri priloga, emitovanih na RTV Pančevo 29. maja, 5. i 6. juna 2019. godine, kao i zbog tekstova na portalu te televizije, u kojima je Živković označen kao "plaćeni projekat" i "politički aktivista", koji podržava "proustaške medije", i da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije. Zbog ovih priloga, REM je Radio-televiziji Pančevo izrekao meru upozorenja, a dotadašnji glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov smenjen je sa te funkcije.

Suđenje je počelo 22. maja prošle godine, izjašnjavanjem učesnika u predmetu o tužbenom zahtevu. Sutkinja Marina Brkić je tada predložila da vremenski okvir suđenja bude 12 meseci, u tri ročišta.

Sledeće ročišta zakazano za 7. Maj, sa početkom u 12:15 časova.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi