Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gosti N1: Presuda protiv Simonovića nagoveštaj pravne države, ništa nije gotovo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 02. 2021.

Izvor: rs.n1info.com

Gosti N1: Presuda protiv Simonovića nagoveštaj pravne države, ništa nije gotovo

Novinar Milan Jovanović i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić složili su se u Novom danu da je prvostepena presuda protiv bivšeg predsednika SO Grocka Dragoljuba Simonovića samo nagoveštaj da živimo u pravnoj državi, kao i da treba sačekati odluku drugostepenog suda.

Oni su ponašanje advokata odbrane ocenili kao "skandalozno", i istakli da je sudija Slavko Žugić najavio pokretanje postupaka protiv njih.

Podsetimo, bivši predsednik opštine Gorcka, osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Nakon izricanja presude novinarska udruženja su poručila da je važno što je suđenje završeno kaznom zatvora.

"Ovo je samo mali vesnik pravne države. Trebalo bi još dosta da poradimo da bi nam bila pravna država u smislu koji građani žele. Mi imamo ovde apsurd, jer znamo da u sistemu pravne države trebaju da budu nezavisni policija, tužilaštvo i sudstvo. U tom sistremu je i Advokatska komora Srbije. U ovom postupku smo videli skandalozno ponašanje pojedinih advokata, a kako su se ponašali u sudnici - mene to zabrinjava.  Da li je moguće da se takve osobe uopšte nalaze u pravosudnom sistemu Srbije", pita se Jovanović.

Objašnjava da su članovi odbrane u ovom postupku delovali kao organizovana ekipa, kao i "da su se dogovarali kada će ko da pravi opstrukciju".

"Jednom jedan od okrivljenih nije došao na ročište, zatim drugi, pa treći, i imali smo 14 ročišta koja nisu održana, jer su oni to radili u dogovoru. Što se samog sudskog postupka tiče, advokati odbrane uopšte nisu branili svoje klijente, oni su napadali medije i tužilaštvo, a pretili su zameniku javnog tužioca. Napadali su sudiju da je pristrasan, tražili su izuzeće predsednika suda, a čak je jednom trenutku Zora Dobričanin (jedan od advokata optuženih) rekla da će tražiti izuzeće cele Palate pravde", naveo je Jovanović i dodao da mu nije jasno kako uopšte pravosuđe funkcioniše pored takvih advokata.

Komentarišući izrečenu presudu, on je rekao da je "taj kantar (pravde) u sebi imao sudija", kao i da je odao utisak "časnog i poštenog čoveka na koga bi trebalo da se ugledaju svi u pravosuđu".

"Takvim časnim i poštenim ljudima treba dati odrešene ruke", poručio je Jovanović.

Bodrožić je ocenio da je suđenje pokazalo da "kada je veliki pritisak javnosti, i kada policija i tužilaštvo urade kvalitetno posao, onda možemo da steknemo utisak da živimo u kakvoj-takvoj pravnoj državi".

"Međutim, ovaj slučaj je specifičan i ne bih tako lako donosio ocene da je pokazatelj da mi živimo u pravnoj državi", smatra Bodrožić.

Smatra da je odbrana Simonovića pokušavala da što više odloži ovaj slučaj, kao i da se dočeka odlazak u penziju sudije Slavka Žugića.

"Ovo još uvek ne znači ništa, još ćemo videti koliko živimo u pravnoj državi kada dočekamo odluku Apelacionog suda i vidimo šta će biti. Nadam se da će bar prvookrivljeni dobiti veću kaznu, jer su policija i tužilaštvo odradili dobro svoj posao", istakao je Bodrožić.

On je naglasio da je "igra advokata odbrane bila nesnosna" , i da je sudija na kraju poručio da će pokrenuti postupke protiv njih jer su bili ugroženi njegovi čast i dostojanstvo.

"Ko je bio, mogao je da vidi ugledne advokate, koje često viđamo na televiziji, kako se zapravo ponašaju u sudnici. Ja sam bio neprijatno iznenađen tom količinom bezobrazluka", napomenuo je Bodrožić. Jovanović je pojasnio da može da pokrene postupak za nadoknadu materijalne štete nakon što presuda postane pravosnažna, i da se "šteta može nadoknaditi", ali ne i zdravlje njegove supruge.

"Moja supruga je bila zdrava osoba, a sada više to nije. Ona se leči na neuropsihijatriji od tog dana, a posećuje i kardiologa. Ona od 12. decembra 2018. godine još nijednu noć nije zaspala. Da li postoji bilo ko ko može da mi kaže da li se to može nadoknaditi", upitao je on. Jovanović je ocenio, da uprkos tome što je Simonović bio bahat, njega partijska knjižica nije zaštitila.

On je podsetio na pisanje portala "Žig Info" o sumnjivim poslovima Dragoljuba Simonovića, i pozvao nadležne da mu utvrde poreklo imovine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi