Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stevanović: Presude Simonoviću i ostalima jako dobra vest za novinare u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 02. 2021.

Izvor: N1

Stevanović: Presude Simonoviću i ostalima jako dobra vest za novinare u Srbiji

Izvršna direktorka "Fondacije Slavko Ćuruvija" Ivana Stevanović ocenila je da su prvostepene presude u slučaju paljenja kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića u Vrčinu protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i ostalih okrivljenih "jako dobra vest za novinare u Srbiji, pa i za pravosudni sistem".

Ukazuje da kazne jesu niže "nego što smo očekivali i što je tužilac tražio", kao i da veruje da bi "visoke kazne predstavljale malo jaču poruku i malo jači osećaj bezbednosti za sve novinare koji rade pod velikim pritiscima u Srbiji".

Simonović je u prvostepenom postupku osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu. Na istu kaznju osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine.

„Ovo je jako dobra vest za novinare u Srbiji, pa i za pravosudni sistem. Imamo konačno izrečene prvostepene presude. Imamo prvi put osuđenog i nalogodavca, što je odlična vest s obzirom da on predstavlja bivšeg visokog funkcionera te lokalne sredine i vladajuće partije. To je dobra vest za sve, a pre svega za Milana Jovanovića i Žig info“, ističe Stevanović u N1 Studio Live.

Ona dodaje da „kazne jesu niže nego što smo očekivali i što je tužilac tražio“.

„On je tražio maksimalne kazne, pre svega za Simonovića, i najavio je žalbu Apelacionom sudu. Nadam se da će se to i desiti. Ovo je najveći zločin protiv novinara u ovom veku. Verujemo da bi visoke kazne predstavljale malo jaču poruku i jači osećaj bezbednosti za sve novinare koji rade pod velikim pritiscima u Srbiji“, ocenila je Stevanović.

Ona dodaje da „jeste malo izazvao nelagodu jučerašnji stav sudije da nije uzeo u obzir da je Jovanović novinar, već je presudio kao da se radi o oštećenom građaninu“.

„Činjenica jeste da ovo delo za koje su osuđeni ne predviđa posebnu zaštitu za novinare, te samim tim ni veće kazne za zločin protiv novinara, ali nam se čini da bi pominjanje činjenice da je Jovanović napadnut zbog svog istraživačkog novinarskog rada i svojih tekstova bila važna, ta rečenica bi bila jako važna i jako velika poruka novinarima u Srbiji“.

„Sudija herojski izgurao suđenje“

Ističe da su u tom procesu svi bili izloženi pritiscima, pa i sudija, osim odgovornih za sam zločin. Podseća da je sudija najavio tužbu protiv branilaca optuženih.

„On je herojski izgurao ovo suđenje, strašno je kako su se advokati ponašali i prema sudiji i prema Jovanoviću i njegovoj supruzi koji su trpeli stravičnu torturu“, ističe Stevanović.

Ona je podsetila na rezultate istraživanja Slavko Ćuruvija Fondacije i Centra za pravosudna istraživanja, prema kojima se tek svaki deseti prijavljeni slučaj pretnji i napada na novinare završava pravnosnažnom sudskom presudom.

Istovremeno, medijski sporovi u slučajevima govora mržnje, zaštite maloletnih lica, obezbeđivanja dostojanstva žrtava nasilja i zaštite časti i ugleda u proseku traju oko dve godine, i pored hitnosti predviđene Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Takođe je ukazala da su kazne blage, i da je najstroža izrečena kazna bila kazna zatvora od godinu dana, ali u kućnim uslovima, dok je samo jedna osoba kažnjena kaznom koju će služiti u samom zatvoru, i to od šest meseci.

„Od 204 predmeta u poslednje tri godine prijavljenih Tužilaštvu, 99 je na kraju 2020. i dalje bilo aktivno, tj. nije razrešeno, a polovina od tih 99 je u statusu da su počinioci NN lica. Mislimo da je vrlo značajno da 70 odsto formiranih slučajeva završava odbačeno od strane Tužilaštva, i to su sve pokazatelji onoga što upravo medijska zajednica priča svih ovih godina, a to je da se oseća vrlo nesigurno i pod strašnim pritiskom da ne radi svoj posao. Tako da govoriti da imamo slobodne medije u ovoj situaciji je krajnje cinično“, zaključuje Stevanović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi