Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Australiji usvojen zakon koji obavezuje Gugl i Fejsbuk da plaćaju vesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 02. 2021.

Autor: Beta Izvor: Danas

U Australiji usvojen zakon koji obavezuje Gugl i Fejsbuk da plaćaju vesti

Australijski parlament usvojio je danas zakon kojim se obavezuju velike kompanije, medju kojima su Gugl i Fejsbuk, da plaćaju medijima za prenošenje medijskih sadržaja.

Vlada je navela da se ovim zakonom „garantuje da medijske kuće dobijaju pravednu nadoknadu za sadržaje koje proizvode, što će doprineti da oživi novinarstvo u javnom interesu u Australiji“.

Zakonom se otvara put da ta dva tehnološka giganta investiraju desetine miliona dolara u sporazume oko prenošenja medijskih sadržaja.

To bi moglao da se pokaže kao model za rešavanje sukoba između tehnoloških giganata i regulatornih tela u svetu oko ujednačenja odnosa izmedju tradicionalnih medija koji su u velikim finansijskim teškoćama, i velikih tehnoloških kompanija koje dominiraju internetom i uzimaju ogroman deo prihoda od reklamiranja.

Kompanija Gugl će od sada plaćati za sadržaje vesti koji se pojavljuju na njegovom novom proizvodu nazvanom „Gugl njus šoukejs“ (Google News Showcase), a Fejsbuk treba da plati onima koji se pojavljuje na njegovom proizvodu Njus (News) koji treba da bude pokrenut u Australiji kasnije ove godine.

Fejsbuk i australijska vlada bili su u sporu oko ovog pitanja. Fejsbuk je prvo, kao odgovor na nacrt zakona, blokirao objavljivanje linkova sa informacionim člancima iz lokalnih ili međunarodnih medija ali onda je odustao od tog pristupa i postigao dogovor sa australijskim vlastima.

Grupa Marka Zakerberga, vlasnica Instagrama i Vocapa (WhatsApp) najavila je da će investirati „najmanje“ milijardu dolara u sadržaje vesti tokom naredne tri godine.  Ova nova sredstva, kako je najavljeno na blogu šefa za odnose sa javnošću te društvene mreže, će se dodati na 600 miliona dolara uloženih u medije od 2018. godine.

Gugl je već prihvatio da isplati „znatne sume“ za sadršaj medijske grupe Ruperta Mardoka Njus kor (News Corp) koja se zalagala za novi australijski zakon.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi