Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužilaštvo preduzima radnje u 10 predmeta koji se odnose na pretnje novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 03. 2021.

Autor: FoNet Izvor: N1

Tužilaštvo preduzima radnje u 10 predmeta koji se odnose na pretnje novinarima

Tužilaštvo preduzima radnje u 10 predmeta koji se odnose na pretnje novinarima, dok je u dva slučaja procenjeno da nema mesta pokretanju krivičnog postupka, rekao je predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković na sastanku premijerke Ane Brnabić, ministarke Maje Gojković i članova Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Stamenković je na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković i članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara rekao da su javna tužilaštva u januaru ove godine formirala 12 predmeta za 12 događaja tokom kojih su upućene pretnje, a odnose se na 11 novinara, kao i da se dva predmeta odnose na novinarku Televizije N1 Jelenu Zorić.

Na sastanku je, kako je navedeno u saopštenju vlade, pozdravljen završetak prvostepenog procesa u slučaju novinara portala Žig info Milana Jovanovića iz Grocke, kao dobar primer zajedničkog delovanja svih nadležnih institucija.

Utvrđeno je da će 1. marta biti aktiviran SOS telefon sa besplatnim brojem 0800/100-115, preko kojeg će svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti dobiti informacije kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava. Kol centar će raditi 24 sata.

Prihvaćena je inicijativa da se razmotri mogućnost formiranja revolving fonda, kako bi se sanirala šteta i omogućio normalan život novinarima kojima je napadom uništena imovina.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izneli probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji, a odnose se na diskriminaciju novinara i nepozivanje novinara na pojedine događaje, o čemu će se razgovarati na narednom sastanku 26. marta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi