Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Princ osumnjičen za zločin protiv čovečnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 03. 2021.

Autor: I. Š. M. Izvor: Danas

Reporteri bez granica tužili Mohameda bin Salmana sudu u Nemačkoj

Princ osumnjičen za zločin protiv čovečnosti

Saudijski princ Mohamed bin Salman i još četvorica visokih saudijskih zvaničnika optuženi su za krivično delo zločin protiv čovečnosti, stoji u krivičnoj prijavi koju su protiv njih podneli Reporteri bez granica, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, tužba od 500 stranica koja je podneta državnom tužilaštvu u Nemačkoj pri saveznom sudu u gradu Karlsrue, usredsređena je na „široko rasprostranjeni i sistematski“ progon novinara u Saudijskoj Arabiji, uključujući i neosnovano pritvaranje 34 novinara te ubistvo Džamala Kašogija, kolumniste Vašington posta.

„Ovi novinari su žrtve nezakonitih ubistava, mučenja, seksualnog nasilja, prinude i prisilnog nestanka“, istakao je juče Kristof Delor, generalni sekretar Reportera bez granica, na konferenciji za novinare.

Kako je obrazložio, tužbu su podneli u sudu u Nemačkoj jer nemački sudovi imaju jurisdikciju nad međunarodnim zločinima počinjenim u inostranstvu, pa i onda kada nemaju veze sa Nemačkom.

Delor se nada da će njihova žalba, koja se odnosi prvenstveno na princa Mohameda i četvoricu visokih zvaničnika, navesti nemačkog tužioca da otvori ono što je poznato kao „analiza situacije“, što bi, konačno, moglo dovesti do formalne istrage tužioca o tome da li su saudijski zvaničnici počinili zločini protiv čovečnosti uperen protiv novinara.

„Zvanično otvaranje krivične istrage u Nemačkoj zbog zločina protiv čovečnosti u Saudijskoj Arabiji bio bi prvi takav slučaj na svetu“, ukazao je Kristijan Mir, izvršni direktor ove organizacije iz Nemačke.

„Tražimo od glavnog tužioca da otvori analizu situacije s ciljem formalnog pokretanja istrage i izdavanja naloga za hapšenje“, dodao je Mir.

Reporteri bez granica navode da su novinari koji se nalaze u pritvoru žrtve višestrukih oblika zločina protiv čovečnosti, uključujući namerno ubijanje, mučenje, seksualno nasilje i prinudu, prinudni nestanak, nezakonito lišavanje slobode i progon. Fokusirajući se na desetine slučajeva novinara koji su u pritvoru otkriveno je, ukazuju iz Organizacije, „da su svi saudijski novinari, posebno oni koji govore protiv vlade, bili pod pretnjom“.

„Istina je otkrivena, ali to nije dovoljno“, kazala je Kašogijeva verenica Hatidža Džengiz, navodeći da će svedočiti u okviru svake istrage. „Ubici se ne može dozvoliti da se izvuče, inače će se to ponoviti“, navela je.

Tužba je usledila nekoliko dana pošto su Sjedinjene Države objavile neklasifikovani obaveštajni izveštaj o ubistvu Kašogija iz 2018. u saudijskom konzulatu u Turskoj, u kojem stoji da je ubistvo Kašogija lično naredio tridesetpetogodišnji saudijski princ.

Pokušaj Reportera bez granica da „privole“ nemačke tužioce da pokrenu postupak protiv saudijskog prestolonaslednika usledio je nakon nedavne presude u Nemačkoj protiv bivšeg sirijskog pripadnika tajne policije zbog „pomaganja i podržavanja zločina protiv čovečnosti“ i njegove uloge u mučenju demonstranata pre jedne decenije. Ejad Al-Garib (44), bivši niži oficir u sirijskoj obaveštajnoj službi, izvršavao je naređenja u jednom od zatvora sirijskog predsednika Bašara al Asada.

U slučaju Saudijske Arabije osumnjičeni su: prestolonaslednik poznat kao „MBS“, njegov bliski savetnik Saud al-Katani, Ahmad Asiri, koji je pod sankcijama SAD i za kojeg se tvrdi da je nadgledao Kašogijevo ubistvo, Mohamad al-Otaibi, generalni konzul u Istanbulu u vreme ubistva i Maher Mutreb, obaveštajni zvaničnik koji je optužen za sprovođenje mučenja.

Administracija Džozefa Bajdena kritikovana je zbog odluke da ne preduzima dalje akcije protiv princa Mohameda, čak iako je priznala da on stoji iza ubistva Kašogija. Saudijska vlada negira da je planirala atentat na kolumnistu Vašington posta tvrdeći da je „ubistvo bila nevaljala operacija saudijskih agenata“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi