Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarka Nidžara Ahmetašević puštena na slobodu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2021.

Autor: Beta Izvor: Danas

Novinarka Nidžara Ahmetašević puštena na slobodu

Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević puštena je na slobodu, pošto joj je ranije danas posle privođenja određeno zadržavanje od 24 sata, potvrdio je njen advokat Muhamed Čučak.

„Do mene je došla informacija da je puštena. Puštanje je naredio komesar MUP-a Kantona Sarajevo (Nusret Selimović). Ona će predati zahtev za pokretanje interne kontrole, što je predložio i komesar“, kazao je Čučak za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ahmetašević je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu i određeno joj je zadržavanje od 24 sata zbog „kršenja javnog reda i mira“ i „odbijanja da postupi po naređenju“.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) saopšteno je da je uhapšena zbog „narušavanja javnog reda i mira“.

Prethodno su iz Operativnog centra MUP-a KS za RSE naveli da je Ahmetašević uhapšena i zbog „činjenja krivičnog dela“.

Njen advokat je naglasio da je problem nastao jer je htela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

„Jedan policajac je i fizički uhvativši je za ruku pokušao da zaustavi u snimanju, na kraju su joj rekli da se lišava slobode. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata“, kazao je Čučak.

Dodao je da ne zna po kojem osnovu joj je određeno 24-časovno zadržavanje jer „nije u pitanju krivično delo, nego kršenje javnog reda i mira, odnosno prekršajni postupak“.

„Sve je moglo biti završeno dok sam i ja s njom bio u stanici“, naglasio je.

Advokat je dodao i da je upozorio policiju na zdravstveno stanje novinarke koja je nedavno prebolela korona virus.

Na Fejsbuk stranici regionalne mreže koja se bavi zaštitom prava izbeglica i migranata Transbalkanska solidarnost, objavljen je video u kojem se vidi šta se događalo pre privođenja.

MUP Kantona Sarajevo je u saopštenju naveo da odbijaju „navode i insinuacije“ da hapšenje Nidžare Ahmetašević ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, te napominju „da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlašćenjima policijskih službenika“.

Novinarka Nidžara Ahmetašević bavi se pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Poslednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu, a nedavno je za RSE govorila o onome šta je videla u kampovima u koje su smešteni izbjeglice i migranti.

Nidžara Ahmetašević je zbog konstantnih pretnji koje dobija od nedavno pod zaštitom organizacije Front Line Defenders.

Nidžara Ahmetašević je urednica regionalnog portala Kosovo 2.0.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi