Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tematski dijalog: Status novinara i egzistencijalni strah najveći cenzor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2021.

Autor: Beta Izvor: Beta

Tematski dijalog: Status novinara i egzistencijalni strah najveći cenzor

Položaj novinara u Srbiji je izuzetno težak, strah za opstanak je najveći cenzor, a od države se ne može očekivati da učini nešto da se situacija promeni, čulo se u Beogradu od učesnika tematskog dijaloga "Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva"

"Možemo voditi bezbroj dijaloga i zakone dovesti do savršenstva, ali neće biti promene dok su jedni vlasnici zaštićeni i povlašćeni a drugi tlačeni", rekao je predsednik Nezvisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić u Palati Srbija na skupu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Bodrožić je ukazao da je pogotovo teško manjim vlasnicima koji se usude da kritikuju vlast ili prenose opozicione stavove, zbog čega se nađu na udaru države koja im onemogućava da rade.

"Dolazim na dijalog da bih saopštio šta se dešava a ne zato što verujem da će država učiniti nešto da se situacija popravi. Neće biti bolje dok svi ne budemo jednaki pred zakonom", rekao je Bodrožić, navodeći da su se vlasnici nekih najmoćnijih televizija na isti način odonosili prema svojim zaposlenima, ali smo "sad došli do kritične faze".

Prema njegovim rečima, da bi se obezbedio bolji radno pravni status novinara i drugih medijskih profesionalaca potrebno je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi im garantovao uslove rada.

Neophodno je i osnažiti novinare da se sindikalno organizuju, obezbediti im edukaciju o njihovim pravima, obezbediti veću nezavisnost novinara od vlasnika i menadžmenta, posebnu zaštitu novinara u lokalnim medijima od pritisaka, imati efikasnije inspekcije koje bi reagovale kad se krše prava novinara.

"Kako se danas upošljavaju novinari - kratkoročno, brzo i bez zaštite, kako bi se vlasnik obezbedio od eventualnih gubitaka", naglasio je Bodrožić, navodeći da mnogi rade honorarno ili na "crno".

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) Dragana Čabarkapa je istakla da se svakodnevno govori o slobodi medija ali se ćuti o slobodi novinara, o njihovoj egzistencijalnoj i ekonomskoj ugroženosti.

Ona je rekla da je položaj novinara izuzetno težak, navodeći podatke o broju frilensera, novinara ber stalnog radnog odnosa, primoranih da se angažuju na dva posla istovremeno da bi preživeli, uz loše uslove rada.

Prema njenim rečima, sa privatizacijom medija, mnogi od novih vlasnika koriste te medije za sopstvenu promociju a ne u javnom interesu.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Radičević je istakao da je problem izrazito lošeg socijalno-ekonomskog položaja novinara naročito vidljiv u lokalnim sredinama, a upravo je tu mnogo novinara i medija.

"Problema je mnogo, pored ugrožavanja medijskih sloboda i nezavisnog novinarstva, problema bezbednosti i lošeg ekonomskog statusa, istakao bih jedan novi oblik nejedinstva ili čak razdora medju medijima. Čini mi se da se nalazimo u periodu kad nam je medijska scena jasno podeljena na vlast i opoziciju, nema sredine, što znači manje objektivnosti", rekao je Radičević.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je istakla da su novinari za nju "kraljevi  bez kojih nema demokratije ni u jednom društvu, pa tako ni u Srbiji, ali da bez elementarne sigurnosti i poštovanja za novinare nije taj posao moguće raditi".

"U zajedničkom nam je interesu da se to ispravi, zato i ovaj dijalog, da se to menja", rekla je Čomić, čije je ministarstvo organizator dijaloga na inicijativu  Sinosa.

Zamenik generalnog sekreta Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir je u video obraćanju rekao da su ga novinari Srbije upoznali sa problemima koje imaju u radu, a zamenica šefa Misije OEBS Sara Gruen je istakla da nesiguran položaj novinara utiče na njihov rad i kvalitet informisanja građana, od čega zavisi i kakve odluke oni donose.

U dijalogu su učestvovale i državna sekretarka ministarstva za rad, zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja Stana Božović i posebna savetnica ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić, koje su rekle da država nastoji da poboljša položaj novinara kroz zakonodavne aktivnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi