Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protesti novinara u Meksiku zbog ubistva troje kolega: Poslednja žrtva rekla da "strahuje za svoj život"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2022.

Autor: telegraf.rs Izvor: telegraf.rs

Protesti novinara u Meksiku zbog ubistva troje kolega: Poslednja žrtva rekla da "strahuje za svoj život"

Meksiko je jedna od najopasnijih zemalja na svetu za novinare, a oko 145 novinara je ubijeno u periodu od 2000-2021. godine

Meksički novinari započeli su proteste širom zemlje kako bi osudili nedavna ubistva troje novinara, zahtevajući da se "stane na kraj" nekažnjivosti koja je često karakterisala ubistva njihovih kolega.

Protesti su usledili posle ubistva iskusne novinarke Lurd Maldonado u nedelju, otprilike tri godine nakon što je ona pokrenula pitanje ubistava novinara pred predsednikom Andresom Lopesom Obradorom i rekla da strahuje za svoj život, prenosi agencija Rojters.

Sudeći prema televizijskim snimcima, demonstranti u centralnoj meksičkoj državi Puebla položili su cveće i sveće na ulicu uz natpise "Ljut sam zbog cenzure", dok su u severnoj državi Čivava demonstranti na zidu ispisali "Novinarstvo je rizik" i nacrtali lice novinarke Maldonado.

Izrael Ibara, predsednik komunikacionog fakulteta u Baha Kaliforniji, rekao je da će, ako vlada i društvo ne reaguju, biti saučesnici ne samo u ubistvima Maldonado i drugih novinara, već i u "ubistvu slobode izražavanja u Meksiku".

Meksiko je jedna od najopasnijih zemalja na svetu za novinare, a oko 145 novinara je ubijeno u periodu od 2000-2021. godine, prema podacima međunarodne grupe za ljudska prava "Article 19".

Meksičke novinarske mreže glasale su za održavanje protestnih skupova, koji će se poklopiti sa onlajn kampanjama protesta.

- Hitno je da državne i savezne vlasti spreče napade, zaštite novinare kada su žrtve i istražuju počinjene zločine - navodi se u saopštenju "Article 19".

Ubistvo Maldonado u severnom pograničnom gradu Tihuani, gde je radila dugi niz godina, usledilo je posle ubistva još dvoje meksičkih novinara ovog meseca.

Predsednik Lopes Obrador, koji je kritikovan zbog toga što nije učinio više da zaštiti novinare, rekao je da će njegova vlada istražiti i "raščistiti ovaj zločin kako bi sprečila dalja ubistva novinara".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi