Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlast na RTS-u za petnaest dana bila prisutna više od 75 odsto, opozicija oko deset
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 01. 2022.

Izvor: Beta

Vlast na RTS-u za petnaest dana bila prisutna više od 75 odsto, opozicija oko deset

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija saopštilo je juče da su prema istraživanju o zastupljenosti vlasti i opozicije u televizijskim programima, koje je to telo sprovelo od 1. do 15. januara, predstavnici vlasti na Radio televiziji Srbije (RTS) bili prisutni u više od 75 odsto ukupno posmatranog programa, a predstavnici opozicije oko deset odsto.

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski kazao je da je RTS imao samo četiri opozicione stranke u svojim programima, a da je opozicija u programu Radio televizije Vojvodine (RTV) bila još manje prisutna.

 "Opozicije je na RTV-u bilo 4,5 odsto, a da emisija 'Pravi ugao' nije uzeta u obzir", rekao je Veljanovski na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Kada je reč o komercijalnim emiterima, kako je dodao, na Pinku opozicije "praktično i nema".

"To je toliko mali procenat, 3,7 odsto, a negde oko 70 odsto su predstavnici vlasti", rekao je Veljanovski.

Dodao je da je slično i sa televizijom Hepi.

Na kablovskoj televiziji N1 opozicija je prusutna 17,65 odsto, a vlast 9,09, dok je na televiziji Nova S vlast prisutna 1,87 odsto, a opozicija 17,59.

"Istraživanje dokazuje opšti utisak u javnosti da u jednim medijima ima jednih (političara), a u drugim nema drugih", kazao je Veljanovski.

Deset dana nakon formiranja tog tela, rekao je on, poslate su smernice svim medijima i političarima da moraju da "promene svoje ponašanje, jer je sadejstvo najvažnije".

Veljanovski je rekao da apel tog tela, "nažalost", nije uvažen kod političara i medija i da političari i dalje biraju na kojoj će televiziji gostovati.

Takođe je rekao da se javnost "dosta zainteresovala" za emisiju "Meta porodica", koja je bila emitovana na televiziji Pink, kao i o emisiji "Junaci doba zlog", na televiziji N1.

"Razgovarali smo sa REM-om i dobili smo informaciju da je REM, takođe imao saznanja da je ta emisija ('Meta porodica') bila objavljena i na regionalnim televizijama i da kad se prikupi dovoljno podataka pokrenuće se procedura, nakon čega će javnost biti obaveštena o epilogu te procedure", kazao je Veljanovski.

Opozicija je više negativno tretirana u pojedinim medijima, ocenio je Veljanovski.

On je najavio da će u petak biti održan sastanak tog tela sa evroparlamentarcima na kojem će biti predstavljeno ovo istraživanje, a od evroparlamentaraca, kako je rekao Veljanovski, očekuje "podršku".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi