Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novaković: Sve ono što zabranjuje novinarski kodeks u određenim medijima postalo je standard
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 05. 2022.

Autor: www.insajder.net. Izvor: www.insajder.net.

Novaković: Sve ono što zabranjuje novinarski kodeks u određenim medijima postalo je standard

Standardi u određenim redakcijama postali su sve ono što je zabranjeno novinarskim kodeksima, ocenila je Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu gostujući u emisiji Marker

Komentarišući naslovne strane nekoliko medija koji su objavili fotografije tela žrtve, za koju se kasnije potvrdilo da je u pitanju Mateja Periš, hrvatski državljanin za kojim se već mesecima traga, Novaković je ocenila da je razlog kršenja „prava na privatnost i prava na dostojanstvo žrtve“ to što medijski radnici i urednici u određenim medijima nemaju svest.

„Posebno zabrinjava aspolutni nedostatak empatije, bilo kakvog saosećanja sa porodicom žrtve, bilo kakvog pijateta te žrtve“, dodala je Novaković gostujući na Insajder televiziji.

Odgovarajući na pitanje zašto se godinama ne menja praksa medijska eksploatacije nesreće, Novaković ocenjuje da je očigledno razlog u tome što oni „ne vide što bi bilo šta menjali“.

„Očigledno misle da im to donosi profit, zaradu, čitanost... Mi najčešće dobijamo tu vrstu odgovora, da to ljudi žele da čitaju, ili čak licemerna objašnjenja da postoji interes javnosti da se to objavi“, dodala je sekretarka Saveta za štampu.

Ona je istakla da Savet za štampu nema zakonska ovlašćenja niti mogućnost da izriče finansijske kazne.

„Ako mediji ne osećaju posledice toga što krše zakon, ne vide razlog da prestanu sa tom praksom koja ima donosi neki profit“, dodala je Novaković.

I to je dovelo do toga, kako je istakla, da sada postoji takmičenje ko će više objaviti odvratnih detalja. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi