Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nepristupačni sajtovi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 05. 2022.

Autor: Katarina Tomović Izvor: FoNet

Nepristupačni sajtovi

Internet sajtovi i aplikacije nisu prilagođeni slepim i slabovidim osobama, koje zato ne mogu da pristupe njihovoj kompletoj sadržini, ukoliko nemaju odgovarajući govorni softver koji koristi mali deo te pretežno mlade populacije, izjavio je FoNetu predsednik Gradske organizacije slepih Beograda Nikola Đorđević

Zbog malog broja korisnika govornih softvera koji čitaju celokupnu sadržinu sajtova i aplikacija, on je ukazao da kompanije izbegavaju da ga razvijaju i unapređuju, jer je namenjen malom tržištu.

Đorđević podseća da je zakonima Srbije i svim međunarodnim sporazumima propisano da sve aplikacije i sajtovi moraju biti prilagođeni svim grupama građana, pa i osobama sa invaliditetom.

Kako je objasnio, taj standard pristupačnosti podrazumeva da čak i fotografija mora biti obeležena "alt tegom", što znači da će govorni softver, kada do nje dođe, pročitati tekst koji se ne vidi, ali se nalazi u kodu i opisuje tu fotografiju.

To bi olakšalo slepim i slabovidim korisnicima, jer ne bi morali nikoga da angažuju da im pomažu i čitaju im tekst sa vizuala, objasnio je Đorđević, ali je ukazao da se takav standard pristupačnosti uglavnom ne primenjuje.

Podsetio je i na opciju "čitaj mi" na pojedinim sajtovima i portalima, koja koristi mladima, koji su slepi ili slabovidi, ali i drugim građanima, a omogućava im da njihovu sadržinu saznaju i u tonskoj verziji.

Uprkos tome što institucije još nisu dovoljno prilagodile svoje digitalne sadržaje slepim i slabovidim osobama, Đorđević smatra da napretka ima i da je mnogo toga do sada urađeno.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi