Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Albanija: Mediji ne smeju biti krivično gonjeni zbog izveštavanja u javnom interesu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2022.

Autor: SafeJournalists Izvor: NUNS

Albanija: Mediji ne smeju biti krivično gonjeni zbog izveštavanja u javnom interesu

Saopštenje organizacija za slobodu medija povodom zabrane objavljivanja podataka ili informacija iz datoteka koje su hakovane sa albanskih servera i računarskih sistema, a zatim procurele na internet

Udruženja za slobodu medija i novinara danas izražavaju zajedničku zabrinutost zbog opšte zabrane objavljivanja koju su izdali albanski organi tužilaštva u vezi sa hrpom hakovanih podataka, i naglašavaju da nijedan novinar ili medij ne bi trebalo da se suoči sa krivičnim sankcijama za objavljivanje informacija koje su u javnom interesu.

Dok naše organizacije prepoznaju osetljivu prirodu ovih curenja informacija i pozivaju sve medije u Albaniji da postupaju sa materijalom na striktno etički i odgovoran način, od vitalnog je značaja da albanske vlasti postupaju sa oprezom i vode računa o novinarskim slobodama zaštićenim domaćim i međunarodnim pravom.

Tužilaštvo u Tirani je 19. septembra 2022. izdalo „naredbu“ kojom je svim medijima u Albaniji zabranjeno objavljivanje podataka ili informacija iz hrpe datoteka koje su hakovane sa albanskih servera i računarskih sistema, a zatim procurele na internet.

Curenje informacija viokog stepena tajnosti usledilo je nakon talasa sajber napada na albanske servere i računarske sisteme poslednjih meseci od strane hakera koje podržava država Iran, što je izazvalo diplomatsku krizu i prekid veza između dve zemlje.

Najveći deo hakovanog materijala sadrži poverljive policijske informacije i osetljivu mejl prepisku, dokumente i dopise između albanskih političara, vlasti i stranih ambasadora, uključujući dokumente o sumnjama o planovima za ubistvo stranih i domaćih političkih ličnosti, navodi se u izveštajima.

Kao odgovor na najnovija curenja informacija, Tužilaštvo u Tirani izdalo je nalog i upozorilo da će mediji koji prekrše zabranu biti suočeni sa krivičnom istragom po članovima 103, 208 i 304 Krivičnog zakona. Ovo je uključivalo objavljivanje u audio-vizuelnim, štampanim i onlajn medijima, kao i na društvenim mrežama. Vebsajtovi sa vestima koji su objavili podatke naknadno bi bili blokirani. Informacija je prvo podeljena na Fejsbuk nalogu albanske policije.

Naše organizacije prepoznaju ozbiljnost ovih sajber napada i osetljivu prirodu procurelih podataka. U takvim okolnostima, mediji imaju profesionalnu odgovornost da obrađuju i prezentuju ovakvu vrstu materijala na etički način, uz puno uvažavanje prava građana na privatnost i ozbiljnih zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Međutim, bez obzira na izvor materijala ili nameru onih koji stoje iza napada, novinari imaju odgovornost da procene istinitost i karakter javnog interesa procurele informacije, kao i pravo građana da budu obavešteni o tome šta je vredno da se objavi kao vest.

Odgovor tužilaštva u Tirani da pokuša jednostrano da ograniči svako izveštavanje o procurelim informacijama, ne uzimajući u obzir javni interes, stoga izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog neopravdanog kršenja slobode štampe, koja je već u centru pažnje u Albaniji.

Pretnje krivičnim istragama i blokiranjem veb stranica medija ili novinara koji krše naredbu o zabrani će imati efekat cenzure na izveštavanje, a to može otvoriti vrata kriminalizaciji legitimne novinarske aktivnosti. Nijedan novinar, urednik ili izdavač u Albaniji ne bi trebalo da bude krivično gonjen zbog objavljivanja tačnih informacija o stvarima od javnog interesa.

Štaviše, uloga Tela koje nadgleda audio-vizuelne medije (AMA) i Uprave za elektronske i poštanske komunikacije (AKEP) – dva nezavisna tela – u nadgledanju medijskog ekosistema za potencijalna kršenja u ime Tužilaštva takođe izaziva jasnu zabrinutost.

U narednom periodu, naše organizacije podstiču istražne i vladine organe u Albaniji da izbegavaju preduzimanje bilo kakvih daljih koraka koji podrivaju bavljenje odgovornim novinarstvom ili ugrožavaju slobodu novinara koji objavljuju materijale od javnog interesa. Nastavićemo da pomno pratimo situaciju i narednih dana i reagujemo na dalji razvoj događaja.

ARTICLE 19 Europe

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

SafeJournalists Network

Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi