Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pravda na kantaru: Zazidan zid redakcije niko ne sme da sruši dok Dejan Nikolić Kantar nastavlja da preti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 09. 2022.

Autor: Insajder.net Izvor: Insajder.net

Pravda na kantaru: Zazidan zid redakcije niko ne sme da sruši dok Dejan Nikolić Kantar nastavlja da preti

Za Dejana Nikolića Kantara, lokalnog moćnika iz Vranja, čulo se nakon što je sredinom godine pretio zaposlenima i vlasnici OK radija i to zato što nisu želeli da mu prodaju svoje prostorije. Najdrastičniji primer pritiska bilo je zaziđivanje prozora redakcije. Danas je u pritvoru jer mu se zbog pretnji novinarima sudi, ali on uprkos tome i dalje preti – u sudnici zaposlenima u OK radiju, ali i kako otkriva Insajder, čuvarima u zatvoru. Za to vreme, zazidan prozor redakcije već mesecima nije srušen jer nijedna firma koja taj posao može da obavi na tender koji raspisuje grad se ne javlja.

Sve je počelo pre manje od godinu dana. Problemi su nastali kada je vlasnica OK radija Olivera Vladković odbila da potpiše potrebnu saglasnost za nadogradnju kladionice koja se nalazi odmah pored redakcije i kafića koji posluje u okviru OK radija. Za to proširenje investitor objekta, osim njene saglasnosti, nije imao ni neophodne građevinske dozvole.

U jednom trenutku, a kao očigledan odgovor na prijavu nezakonitih radova i odbijanje da prodaju lokal, redakciji OK radija zazidan je prozor. Kako je investitor sve radove sprovodio bez dozvole, gradska građevinska inspekcija u Vranju donela je rešenje o njegovom uklanjanju, ali objekat do danas nije srušen. 

Video: Insajder

Investitor ovog objekta zvanično je Stefan Ilić. Nezvanično - Dejan Nikolić Kantar.

Prema zakonu, kada investitor o svom trošku ne poruši nelegalni objekat, to može da uradi sama gradska vlast, koja kasnije troškove ispostavlja investitoru koji nezakonito gradi. 

Upravo to želeo je da uradi Grad Vranje kada je raspisao tender u kojem traži firmu koja bi srušila nelegalne objekte, pa i onaj pored OK radija. Tendere je Grad raspisivao nekoliko puta. Svaki se završio na isti način - bez ijedne ponude.

Na poslednjem tenderu, za koji je rok istekao 14. septembra, promenjeni su i uslovi - povećana je cena koju je Grad spreman da plati, kao i mogućnost sklapanja okvirnog sporazuma na tri godine za uklanjanje nelegalnih objekata. Odgovarajući na kritike da ne sprovode zakon jer objekat uprkos rešenju nije srušen, Grad tvrdi da se nijedna firma ne javlja da taj posao uradi. Poziv firmama i dalje je na snazi.

„Pa znate kako, na našem sajtu su svi naši kontakti, evo naposletku vaša je emisija dosta gledana pa neka ovo na kraju bude i neki poziv svima koji su registrovani za obavljanje ove delatnosti, neka se jave, imaju kontakte, Grad Vranje, Gradska uprava, postoji naš sajt, tu su naši kontakti. Naravno, zaključićemo ugovor i u najboljem interesu Grada“, rekao je u drugom delu emisije „Pravda na kantaru“ načelnik Gradske uprave Vranje Dušan Aritonović.

Dok nedozvoljenu nadogradnju kladionice pored OK radija niko ne sme da sruši, nastavljaju se i novi radovi na starom nelegalnom objektu. 

„Svi naknadni radovi, ukoliko oni budu izvođeni, do trenutka dok se ne izvrši rušenje tog objekta…u krajnjoj liniji kad dođe dotle da taj objekat bude rušen biće porušeni svi ti radovi…e sad, to što kažete vi, verovatno postoji sad eto kod naroda ’ovi ništa ne preduzimaju, to se i dalje tamo gradi na terenu’... ono što je u našoj moći i što je u našoj nadležnosti sve je pokrenuto, dalje čekamo da vidimo koji će da bude ishod javnih nabavki“, dodaje Aritonović.

Nelegalno izgrađeni zid posle svega što se dogodilo simbolično predstavlja zid odbrane Dejana Nikolića Kantara i od zakona i od pravde.

Protiv Nikolića trenutno se vodi nekoliko postupaka - za pretnje vlasnici i zaposlenima u OK radiju novo ročište je zakazano za 30. septembar. Na prvom, održanom u avgustu, Kantar je pretio i unutar sudnice, između ostalog, rečima: „To što ste izjavile na sudu da se plašite, u pravu ste, imate razloga da se plašite, i ja neću stati.”

Upravo zbog tih, novih pretnji izrečenih u sudnici, advokati vlasnice OK radija Olivere Vladković i zaposlene Svetlane Ivanov protiv Dejana Nikolića podigli su novu krivičnu prijavu. Postupak po toj prijavi je u toku. Kako saznaje Insajder, nastavio je da preti i dok je u pritvoru. 

Ovog puta na meti mu se našlo obezbeđenje u pritvorskoj jedinici kome je, između ostalog, rekao: „Daću za tebe i tvoju porodicu 30 hiljada evra… Videćeš ti ko sam ja”.

Kantar svoju firmu za kockanje i klađenje preneo na brata

Zvanično, do skoro, Nikolić je bio samo vlasnik firme „Colosseum game“ registrovane za kockanje i klađenje. Nezvanično, povezuje se sa brojnim firmama u oblasti građevine, kao i kockarnicama širom Srbije. 

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, Kantar je do sada osuđivan čak šest puta - pet puta zbog neovlašćenog organizovanja igara na sreću i jednom zbog ugrožavanja sigurnosti. 

U četiri navrata, sud mu je u slučaju nelegalnog klađenja dodeljivao novčane kazne.

Prošle godine je, u junu, zbog istog krivičnog dela - neovlašćeno organizovanje igara na sreću osuđen na četiri meseca kućnog zatvora bez elektronskog nadzora.

Prema Zakonu o igrama na sreću, svako ko želi da priređuje i organizuje igre na sreću, pa i vlasnici kladionica, moraju imati dozvolu Vlade, odnosno odobrenje ili saglasnost Uprave za igre na sreću. Dozvola se izdaje na osnovu dostavljene dokumentacije koju bi trebalo da čini i akt državnog organa kojim se potvrđuje da vlasnik, saradnik ili imenovano lice nije osuđivano. 

Kako zakon nedovoljno jasno opisuje za koja dela i privredne prestupe se dozvola oduzima, a kako je Kantar nekoliko puta osuđivan, novinari Insajdera pitali su Upravu za igre na sreću kako on onda može biti vlasnik firme koja se bavi klađenjem. 

Odgovor koji je Uprava za igre na sreću dostavila Insajderu otkrio je svu nelogičnost sistema - Uprava nije bila obaveštena da je Dejan Nikolić Kantar osuđivan jer je po zakonu on dužan da je o tome obavesti. 

U međuvremenu je, nakon naših pitanja, Uprava obaveštena, pa je pokrenula i kontrolu.

Do danas međutim nije poznato kakvi su rezultati sprovedene kontrole. Ni Ministarstvo finansija nije dostavilo odgovor na pitanje zašto se ne primenjuje Zakon o igrama na sreću, iako je Vlada 2020. prilikom usvajanja njegovih izmena najavila jaču kontrolu i smanjenje sive ekonomije. 

Dve godine kasnije, međutim, u slučaju Kantar otkriveno je da Zakon dopušta da od savesnosti samih vlasnika zavisi da li će obavestiti državu da su osuđivani i da li je možda potrebno preispitati dobijenu dozvolu za organizovanje igara na sreću. Na pitanje kako država očekuje da neko sam sebe prijavi i koja je onda uloga Uprave za igru na sreću – Ministarstvo finansija nije odgovorilo.

U međuvremenu, dok nadležne institucije ne reaguju adekvatno, Dejan Nikolić koristi zakonske nelogičnosti. 

Prema javno dostupnim podacima iz Agencije za privredne registre, pre mesec dana svoju firmu „Colosseum game“ preneo je na brata, Milorada Nikolića.

Prvi deo emisije Insajder dokument o Dejanu Nikoliću Kantaru pogledajte u nastavku.

 

Video: Insajder

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi