Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dodeljena priznanja povodom 73. rođendana Radio-televizije Vojvodine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2022.

Autor: RTV Izvor: RTV

Dodeljena priznanja povodom 73. rođendana Radio-televizije Vojvodine

Javna medijska ustanova Radio – televizija Vojvodine danas obeležava svoj 73. rođendan. Na današnji dan, 1949. godine, prvi put se čulo: "Slušate Radio Novi Sad“. Danas je Radio Novi Sad prerastao u pokrajinski javni servis koji, putem sedam medijskih platformi, uređuje i emituje program na šesnaest jezika. Rođendansko slavlje otpočelo je tradicionalnom dodelom godišnjih nagrada i priznanja "Slavuj Hadžić”.

Nagrada „Slavuj Hadžić“ u 2022. godini za celokupno autorsko delo u oblasti televizijskog stvaralaštva dodeljena je Bori Otiću. Prisutne je pozdravio v. d. generalnog direktora RTV-a Jožef Klem.

„Naša zajednička kuća čiji rođendan danas proslavljamo, starija je od svih nas koji njoj sada pripadamo“, kazao je Klem obrativši se zaposlenima.

„Za ovih 45 godina, koliko sam u ovoj kući, mnogo, mnogo puta sam imao prilike da vidim, da osetim, kakvom stvaralačkom snagom, kakvom kreativnošću, kakvim spojem iskustva i mladalačke energije raspolažete,“ dodao je Klem.

Bora Otić, dobitnik nagrade Slavuj Hadžić

Bora Otić se više od četrdeset godina bavi novinarstvom. Od svojih novinarskih početaka u Omladinskoj redakciji Radio Novog Sada, ostao je veran svojoj matičnoj kući, Radio – televiziji Vojvodine, sve do danas.

Autor je i urednik emisije „5kazanje“ koja se emituje na programima RTV-a punih 18 godina tokom kojih je postala sinonim i brend naše televizije.

Velike priče malih ljudi, pravljene su među publikom, o publici i za publiku. Bezbroj priča, sagovornika i tema našlo se pred objektivom „Petkazanja“ tokom osamnaest godina, što je izuzetna baština života , običaja i etničke i kulturne raznovrsnosti Vojvodine. U stilu realizma, Bora Otić je u emisiji sažeo duh jedne epohe. U svetu koji se ubrzano menja, uspeo je da ovekoveči svakodnevicu običnog čoveka, onakvu kakva zaista jeste, bez ulepšavanja i romantizovanja.

Učio je od najboljih u produkciji: Dušana Čekića i Dragana Miljanića, obojica laureati ove prestižne nagrade koja nosi ime Slavuja Hadžića. Autor je i nekoliko dokumentarnih filmova o istorijatu, istorijskom nasleđu i običajima u Vojvodini.

Pored mnogobrojnih nagrada za svoj rad dobio je i prestižnu Februarsku nagradu Grada Novog Sada.“

Godišnje nagrade dodeljene su i kolegama koji su se istakli po izuzetnom zalaganju i postizanju zavidnih rezultata u radu. Ovogodišnji laureati su: Rukovodilac sektora ekonomskih poslova Verica Kuzmanović, vođa ekipe dekora Ilija Papić, autorka u Redakciji zabavnog programa Prvog programa televizije Milena Jovanić, autorka u Redakciji informativnog programa Prvog programa radija Slađana Velikić, odgovorni urednik Redakcije programa na romskom jeziku Drugog programa televizije Petar Nikolić, odgovorni urednik redakcije programa na ukrajinskom jeziku Trećeg programa radija Vasilj Dacešen, rukovodilac odeljenja programske podrške Zora Isakov, stariji tehničar održavanja Mladen Nešić, inženjer za razvoj televizijske tehnike i tehnologije Edin Žiga i menadžerka za odnose sa javnošću Ivana Savin.

Godine 1949. odlukom Glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine Vojvodine osnovan je Radio Novi Sad. Program je svečano počeo na Dan republike, 29. novembra i taj se datum slavi kao dan Radio-televizije Vojvodine. Od početka program radija je osmišljen na pet jezika: srpskohrvatskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom.

Posle 23 godine (1972) Skupština Vojvodine je donela odluku o formiranju Televizije Novi Sad u novoizgrađenoj zgradi na Mišeluku. Televizijski program počeo je da se emituje 1975.

 

Video: RTV

Zgrada na Mišeluku je uništena u bombardovanju 1999 – oštećena je većina predajnika radija i naneta je ogromna materijalna šteta, a televizija je privremeno premeštena u bivšu zgradu NIS-a, u centru grada.

Danas, 73 godine kasnije Radio-televizija Vojvodine je na novoj-staroj adresi: Kamenički put u Petrovaradinu, na Mišeluku na mestu uništene zgrade. Programi radija i televizije emituju se na sedam medijskih platformi i 16 jezika.

Nova zgrada završena je 2019, a novembra te godine pušten je i prvi signal iako tada zgrada nije u potpunosti opremljena. Pored radija i administracije koja se pre dve godine preselila na Mišeluk, u novom radnom prostoru nedostaje televizija.

Ovogodišnji rođendan naše kuće ipak slavimo sa više optimizma, jer se očekuje druga faza: tehničko – tehnološkog opremanja novog doma Radio-televizije Vojvodine.

U emisiji „Povodom“ Radio Novog Sada, sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine Jožefom Klemom razgovarao je Slobodan Šorak.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi