Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Urednici najvažnijih medija u Velikoj Britaniji traže akciju protiv SLAP tužbi i maltretiranja medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2022.

Autor: Pressgazette.co.uk. Izvor: HND

Urednici najvažnijih medija u Velikoj Britaniji traže akciju protiv SLAP tužbi i maltretiranja medija

Urednici nacionalnih britanskih novina Gardijana, Tajmsa, Mejla, Telegrafa, Obzervera, Mirora, Ekspresa, Sana i drugih pozvali su Vladu Ujedinjenog Kraljevstva da suzbije stalna nastojanja da se putem tužbi zastrašuju mediji i novinari.

Dakako riječ je o SLAP tužbama koje su usmjerene protiv novinara, medija novinskih organizacija, uzbunjivača ili drugih skupina koje objavljuju informacije od javnog interesa, te im je cilju da se natjeraju na šutnju i odustajanje od objavljivanja novinarskih priča. 

Kako se navodi, Zakoni o kleveti, autorskim pravima, zaštiti podataka i zlouporabi privatnih informacija sve se više zloupotrebljavaju kroz SLAP tužbe. 

-Za slučajeve koji se vode pred sudom navodi se da su samo “vrh ledenog brijega”, jer mnogi uspijevaju ušutkati novinare tako da im se nametnu veliki troškovi procesa.

 U otvorenom pismu brojnih novinara i odvjetnika članovima vlade, uključujući ministra pravosuđa Dominika Raba i ministricu kulture Mišel Donelan, zatraženo je da usvoji rješenje kroz prijedlogu Zakona protiv SLAP-a koji je izradila „UK Anti-SLAP koalicija“. Cilj je da se sudovima omogući brzo rješavanje slučajeva za koje se smatra da su SLAP-ovi i izricanje presuda koje bi djelovale u smjeru odvraćanje od tužbi, te u konačnici pružile punu kompenzaciju za novinare i medije, zaustavljajući tužitelje da zloupotrebljavaju pravni sustav, stoji izmjeđu ostalog u tekstu koji je objavljen na pressgazette.co.uk. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi