Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neetičko novinarstvo i posledice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2022.

Autor: R. D. Izvor: Dnevnik

Neetičko novinarstvo i posledice

Medijska analiza koju je sprovela grupa „Novinarke protiv nasilja“ pokazala je da je u medijima u Srbiji objavljeno više od 36.000 naslova o nasilju prema ženama u periodu od 2019. do 2021. godine, a da su u 40 odsto tih objava, mediji prekršili etičko pravilo otkrivanjem identiteta žrtava ili članova porodice. Osim što je žena u medijskim sadržajima prikazana kao žrtva, vrlo često je optužena za nasilje koje joj se dešava.

Navedeni podaci su predstavljeni na tribina pod nazivom „Rodno zasnovano nasilje i femicid - odgovornost i značaj medija“, nedavno održanoj na Univerzitetu u Novom Sadu, u zgradi Rektorata. Uz moderaciju novinarke Tamare Srijemac, na tribini su govorile: Jovana Gligorijević, novinarka, autorka emisije „Tabu„ i jedna od osnivačica grupe „Novinarke protiv nasilja", Jelena Višnjić, jedna od osnivačica i direktorka Feminističkog kulturnog centra BeFem, Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra i članica grupe „Novinarke protiv nasilja" i Marija Erdelji, fotografkinja i članica grupe „Novinarke protiv nasilja“. 

Tokom razgovara posebno je bilo reči o rodno senzitivnom izveštavanju, posledicama koje neetičko novinarstvo ostavlja na žene, načinima izveštavanja koji motivišu žene da prijave nasilje, kao i o položaju novinarki koje se bave ovim temama. 

O značaju ove teme govori podatak da su, prema pisanju medija, u Srbiji od januara do septembra 2022. u partnerskim odnosima ubijene 22 žene. Međutim, zvaničan registar femicida u Srbiji ne postoji, te se pretpostavlja da je broj ubijenih žena i veći, samo što slučajevi nisu stigli do medija. S druge strane, mediji su i dalje jedini izvor informisanja o broju ubijenih žena u rodno zasnovanom nasilju, zbog čega je uloga medija ogromna. Osim uloge da informišu, oni obavljaju važnu edukativnu i obrazovnu funkciju i najbolji su kanal komunikacije o podršci i dostupnoj pomoći svim ženama koje su žrtve ili potencijalne žrtve nasilja. Nasuprot tome, postoji i druga strana medalje, koja se ogleda u neetičnom izveštavanju o femicidu i partnerskom nasilju prema ženama, koje može doneti veću štetu nego korist. 

Tribina je održana u okviru obeležavanja globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“. Ova kampanja ima globalni karakter i obeležava se u preko 100 država sveta, a obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama (25. novembar), Svetski dan borbe protiv side (1. decembar), Međunarodni dan osoba sa invaliditetima (3. decembar), Godišnjicu Montrealskog masakra (6. decembar) i Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar). 

Pored tribine „Rodno zasnovano nasilje i femicid - odgovornost i značaj medija", u 2022. godini ova kampanja obeležava se na Univerzitetu nizom drugih događaja, koji uključuju predavanje, promociju knjige i radionicu. Ove aktivnosti realizuju se u okviru učuešća Univerzieta u regionalnom projektu UNIGEM, koji koordinara TPO fondacija u Sarajevu, sa ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja, kao i osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju. 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi