Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Promocija nove knjige Dušana Miklje „Gradovi kao sudbina“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

Promocija nove knjige Dušana Miklje „Gradovi kao sudbina“

Promocija knjige „Gradovi kao sudbina“ autora Dušana Miklje, dugogodišnjeg člana UNS-a biće održana u knjižari Vulkan na Trgu republike u sredu, 14. decembra, u 19 sati.

O novoj Mikljinoj knjizi govoriće Meliha Pravdić, novinarka i urednica programa Radio Beograda 2, kao i Muharem Bazdulj, pisac i prevodilac.

„Imao sam sreće što sam boravio u Africi u vreme zbacivanja okova kolonijalizma, u Italiji u doba Crvenih brigada i terorizma, u Njujorku pred raspad Jugoslavije i u Briselu, sedištu EU i NATO-a, u vreme njenog raspada.

U ovom romanu, gotovo ništa nije izmišljeno – ni ličnosti ni događaji. Drugim rečima, mi živimo u gradovima, ali i gradovi žive u nama.

U ovom romanu to se doslovno može shvatiti, jer su gradovi u kojima sam živeo bili ličan izbor, ali i nametnuti neželjenim okolnostima“, istakao je Dušan Miklja.

Roman „Gradovi kao sudbina“ može se žanrovski doživeti na više načina – kao stvarnosna proza, svedočanstvo o tektonskim društvenim potresima poslednjih decenija, kao opis gradova (ne u putopisnom, već u sudbinskom smislu), a možda najviše kao lična ispovest nekoga ko u više gradova istražuje ko mu je naneo zlo, ali i kao protivotrov, uzimajući u obzir i ono lepo i dobro što je doživeo.

Dušan Miklja je diplomirao na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, i oduvek se bavio rečima – kao profesor, prevodilac, novinar i pisac.

Autor je više romana, zbirki priča, putopisno-esejističke proze, životopisa, drama i publicističkih dela.

Njegov roman „Njujork, Beograd“ dobio je Nagradu Zlatni hit liber za jedno od najčitanijih književnih dela.

Na međunarodnom festivalu u Moskvi za dramu „Orden“ dobio je Nagradu za najbolji savremeni antiratni tekst, a za dokumentarnu dramu „A luta continua“ godišnju Nagradu Radio Beograda.

Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi