Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Majčinska briga SNS u vreme korone“: Zašto je grad Niš reprogramirao milionski dug jedne privatne televizije na 30 godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 03. 2023.

Autor: Zorica Miladinović Izvor: UNS

„Majčinska briga SNS u vreme korone“: Zašto je grad Niš reprogramirao milionski dug jedne privatne televizije na 30 godina

Skupština grada Niša odlučila je da na čak 30 godina reprogramira dug privatne Niške televizije (NTV) u iznosu od više od 34 miliona dinara, nastao uglavnom zbog neplaćanja zakupa gradskog prostora.

Reprogram je predložila odbornička grupa SNS-a uz obrazloženje da je otežanom poslovanju NTV doprinela i „epidemija virusa kovid 19“.

Suvlasnici NTV- koja inače promoviše vlast i zatvorena je za kritičko mišljenje i opoziciju- jesu Narodne novine, čiji je vlasnik Vidosav Radomirović, i Slađana Ostojić, direktorka i glodurka TV Zona plus, u vlasništvu sina direktora BIA i doskorašnjeg funkcionera SNS-a Bratislava Gašića.

Pet medija niške porodice Radomirović, kojima se povremeno pridružuju i njihovi zaposleni godinama unazad dobijaju i do 60 odsto novca na gradskim medijskim konkursima, a sledi ih TV Zona plus.

U predlogu odborničke grupe SNS da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti odluka o reprogramu duga NTV navodi se da je razlog “značaj programa koji NTV ima za stanovnike Niša i regiona”.

Cilj je i da se kroz reprogram duga za neplaćenu zakupninu gradskog polovnog prostora, naknadu materijalne štete, kao i pripadajuću zakonsku kamatu u vezi sa tim zakupom “olakša poslovanje NTV koje je nastalo zbog situacije izazvane virusom kovid 19”, te “omogući unapređenje njenog poslovanja i programa”.

“Ukoliko imate dužnika koji vam duguje 34 miliona dinara, bolje je da mu date mogućnost da kroz reprogram izmiri taj dug, nego da ga nikada ne izmiri. Grad može sada da ih tuži i da oni odu u blokadu i stečaj, i da mi nikada ne dobijemo taj novac. Reprogram nam daje šansu i mogućnost da grad naplati dugovanje. Pritom, ovakav reprogram je odobren uz uslov da se ta televizija vrlo brzo iseli iz gradskih prostorija koje koristi, koji mi možemo da izdamo drugom zakupcu”, rekla je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS, na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, kaže da nije ništa novo da “vlast arči novac građana”, a budžet i druga javna sredstva doživljava kao lično vlasništvo kojim raspolaže kako hoće. Posledica toga je između ostalog da lokalni mediji preko medijskih konkursa dobijaju milione iz budžeta koje troše na javnu propagandu i „zamlaćivanje“ građana, koji ih plaćaju.

„Ne znam zašto vlasnicima NTV fale pare, kad ih izdašno dobijaju na konkursima. Da nisu bili nezasiti ili se oblačili u Milanu? Sad treba da država ili grad vraćaju i njihove dugove? Toga zaista nije bilo ni u vreme socijalista, a ni demokrata. Nadam se da ćemo jednog dana zaviriti u ovakve izveštaje, da aktuelna pljačka neće zastariti i da će akteri ove vrste bahaćenja na štetu građana odgovarati“, kaže Bodrožić za Danas.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, kaže da bi kritičari ovakve odluke morali da znaju da je vraćanje duga bolje od oprosta obaveze.

Kaže da ne zna kako je ovoliki dug nastao, ali da kovid 19 nije ubedljivo objašnjenje, pošto je u prvoj godini pandemije država pomagala sva preduzeća.

“Ova vrsta odlaganja obaveze je svakako izraz zahvalnosti poverioca. Skupština grada Niša se ponela majčinski prema mediju kojem je bila osnivač i finansijer do privatizacije 2015. godine. Bilo bi jako dobro da i ova skupština i gradske institucije imaju isti aršin prema svim medijima”, kaže Brajović za Danas.

Danijel Dašić, nevladin stručnjak za budžet i antikorupcijski aktivista, ocenjuje da privatne firme ne bi trebalo finansirati ili stimulisati iz javnih izvora, pa ni iz budžeta, bez da je utvrđen jasan javni interes da se to čini, što se u ovom sklučaju nije desilo.

“Ovaj slučaj je samo pokaza ‘koliko je car go’, odnosno koliko SNS prisvaja budžetsku kasu i troši novac građana za sopstevene potrebe i interese. Oni su do pre nekoliko godina i vodili računa kako obrazlažu neke svoje poteze, a sada to više i ne čine. Ne bi me iznenadilo da su kazali i da sada na južnom polu postoji devijacija koja utiče na satelite i emitovanje televizijskih signala, pa su hteli da pomognu lokalnim medijima u Srbiji kako bi građani bili informisani”, kaže on.

Dašić kaže da je reč o klasičnoj protivusluzi vladajuće stranke mediju koji ih promoviše.

“Vlastima je jako bitno da građani ne razmišljaju svojom glavom i da im svaki dan daje medijske antidepresive, ali je problem što oni već počinju da se predoziraju”, zaključuje on.

Grad Niš je sa NTV prethodno zaključio dva sporazuma za reprogram duga.

Jedan je zaključen u julu 2020. i otplaćen je, a drugi mesec dana ranije i još uvek nije otplaćen.

U obrazloženju predloga odborničke grupe SNS-a navodi se da je otplata ovog reprograma kasnila zbog „opšte situacije izazvane virusom kovid 19“, zbog čega je Grad „pokrenuo postupak prinudne naplate ukupnog duga po sporazumu“.

Na medijskim konkursima u ovom gradu, inače, već godinama unazad mediji koji su vlasnički, finansijski ili uređivački bliski vlasti dobijaju oko četiri petine sredstava.

Više od dve trećine konkursnog novca završi u medijima čiji su vlasnici članovi niške porodice Radomirović ili porodice direktora BIA Bratislava Gašića.

Pojedini mediji, poput Južnih vesti i Medijske kutije, zbog ovakve prakse prestali su da konkurišu.

Privilegija će obezbediti zaostale plate novinarima?

Vidosav Radimirović i Slađana Ostojić, koji su suvlasnici NTV, nisu odgovorili na pitanja Danasa da li je reprogramiranje duga privilegija koju nemaju drugi mediji, a ukoliko jeste zašto je ima NTV.

Javnost je ostala uskraćena i za odgovor na pitanje da li je epidemija kovida 19 ključni i jedini razlog za dug koji je NTV napravila, kao i kada će zaposlenima na NTV biti isplaćene zaostale plate, te kolika je prosečna plata novinara.

NTV je privatizovana u novembru 2015. godine, nakon što je njen osnivač godinama bio Grad Niš.

Niš, moj grad: Nezapamćeno i šokantno, a u Nišu i dalje vlada medijski mrak

Branislav Jovanović, gradski odbornik koalicije “Niš, moj grad”, koji se na sednici skupštine grada usprotivio ovakvoj odluci, kaže da je ona bila “šokantna”, te da on ne pamti da je bilo kome, pa ni nekoj privatnoj firmi, dug reprogramiran na 30 godina.

On smatra da je Grad morao da raskine ugovor sa NTV, i da mu se vrati prostor koji je izdavao tom mediju, kako bi ga izdao drugome.

“U Nišu postroji medijski mrak i medijska pustinja, kakva nikada ranije nije postojala. Uprkos tome, oni koji politički vladaju čašćavaju one koji vladaju medijskim prostorom Grad, gradske opštine i javana preduzeća izdvojili su za medijski konkurs i druge vrste plaćanja takvim medijima čak 104 miliona dinara”, kaže Jovanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi