Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlasti u Senegalu ukinule pristup mobilnom internetu zbog nasilnih protesta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 06. 2023.

Autor: Rojters Izvor: Radio Slobodna Evropa

Vlasti u Senegalu ukinule pristup mobilnom internetu zbog nasilnih protesta

Vlada Senegala je ukinula pristup mobilnom internetu u određenim oblastima zemlje zbog smrtonosnih protesta, u kojima su poruke koje su "subverzivne i pune mržnje" objavljene onlajn, navodi se u saopštenju objavljenom u nedelju, 4. juna.

Tu zapadnoafričku zemlju već tri dana potresaju nasilni protesti u kojima je poginulo 16 osoba, što su najteži neredi u toj zemlji posljednjih decenija.

Prošle sedmice, vlada je ograničila pristup određenim platformama za slanje poruka, ali su mnogi mogli da zaobiđu zabranu pristupu VPN-ovima (virtuelne privatne mreže), koji maskiraju lokaciju korisnika.

U nedelju su proširili ograničenje, uključivši u njega sve podatke koji idu putem mobilnog interneta u određenim oblastima i u određeno vrijeme, navodi se iz vlade.

Nije precizirano o kojim se oblastima radi, ni o kojim vremenima, ali petoro Reutersovih reportera u glavnom gradu Dakaru nisu mogli da pristupe internetu bez nji-fi veze u neđelju popodne, u doba kada se uobičajeno zahuktavaju protesti.

Jedan od povoda za nerede je sudska presuda od četvrtka, popularnom opozicionom lideru Osmanu (Ousmane) Sonku, zbog optužbi za silovanje od prije dvije godine.

Njegove pristalice tvrde da je tužilaštvo politički motivisano, a on je sve poricao.

U četvrtak je oslobođen krivice za silovanje, ali proglašen krivim u odsustvu za korumpiranje maloljetne osobe, te osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Kazna bi mogla da ga spriječi da se kandiduje na predsjedničkim izborima zakazanim za februar, a demonstranti su ga poslušali nakon poziva da „izazovu“ vlasti u Senegalu.

Demonstrante je takođe razljutilo odbijanje predsednika Makija Sala (Macky Sall) da odbaci mogućnost kandidovanja za treći mandat, u državi gđe su predsjednici ograničeni na dva mandata.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi