Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Cenzura na Prvoj televiziji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 11. 2011.

UNS: Cenzura na Prvoj televiziji

Udruženje novinara Srbije (UNS) snažno podržava Branku Nevistić, doskorašnju urednicu Prve televizije, u otporu poslodavcima koji su pokušali da joj nametnu autocenzuru posle političkih pritisaka kojim su izloženi zbog njenog uređivanja vesti.

UNS saopštava da je Branka Nevistić još u avgustu obavestila Udruženje da je došla pod udar cenzure na Prvoj televiziji i da joj preti otkaz jer njen poslodavac trpi pritiske “sa vrha” zbog sadržaja vesti koje ona uređuje.

Nevistićka je kažnjena smenom sa mesta producenta i voditelja informativnog programa zbog gostovanja političkih analitičara u Vestima dana, odnosno zbog emitovanja političkog pogleda na Kosovo koji se razlikovao od stava državnog i političkog vrha.

UNS podseća da Kodeks novinara Srbije od profesionalaca zahteva da se suprotstavljaju svakom pritisku na slobodno obavljanje profesije, kao i svakom vidu cenzure, te da o takvim pritiscima obaveštavaju javnost.

Čak i po Zakonu o javnom informisanju zabranjeno je poslodavcima da novinare kažnjavaju ukoliko odbiju da javno izraze mišljenje ili objave informaciju koja je suprotna njihovim uverenjima ili stavovima.

UNS upozorava da je autocenzura, kojoj po našim istraživanjima pribegava sve veći broj novinara i urednika u Srbiji, samo još jedan oblik kršenja profesionalnih i etičkih normi, te da je dužnost urednika da štite novinare od svakog oblika cenzure i pritiska, bez obzira da li potiču od vlasnika, države ili interesnih grupa.

UNS poziva kolege i javnost na solidarnost sa Brankom Nevistić, koju bivši poslodavac posle rastanka javno opanjkava kao nekolegijalnu osobu koja je odbila “da sasluša svoja dnevna zaduženja”.

Osvetoljubivi revanšizam Prve televizije prema dojučerašnjoj koleginici može da se tumači i kao upozorenje drugim novinarima koji bi se usudili na prijavljivanje političkih pritisaka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi