Naslovna  |  Saopštenja  |  Blic, Alo i Kurir prekršili Kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 12. 2011.

Blic, Alo i Kurir prekršili Kodeks


Udruženje novinara Srbije (UNS) skreće pažnju novinarima i urednicima medija da prilikom izveštavanja o nesrećama i tragedijama poštuju odredbe Kodeksa novinara Srbije, koje propisuju da se novinari moraju odnositi sa posebnom pažnjom i saosećanjem kada se izveštavanje odnosi na lični bol i šok.

U izveštajima o sinoćnoj saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Malog Požarevca u današnjim izdanjima dnevnih listova „Blic“, „Alo“ i „Kurir“ objavljene su eksplicitne fotografije žrtve nastradale u saobraćajnoj nesreći kojima se grubo krše odredbe Kodeksa novinara Srbije o poštovanju privatnosti.

Suprotno od listova „Alo“, „Blic“ i „Kurir“ današnje „Večernje novosti“ su, izveštavajući o istoj nesreći, zaštitile dostojanstvo žrtve.

UNS ističe da je u smernicama Kodeksa novinara Srbije precizirano da su snimatelji i fotoreporteri prilikom snimanja žrtava nesreća i zločina dužni da se ophode sa obzirom i saosećanjem.

Pojedinci i institucije koje su pogođene objavljenim sadržajima u štampi imaju pravo žalbe Savetu za štampu, koji odlučuje o povredama Kodeksa novinara Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi