Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Ђорђе Јевтић – „Сведочења и тумачења“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

30. 09. 2021.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Ђорђе Јевтић – „Сведочења и тумачења“

Књига „Сведочења и тумачења“ сачињена је од књижевних и публицистичких приказа књига првенствено аутора са Косова и Метохије и есеја које је Ђорђе Јевтић написао. Јевтић је објединио своје рецензије и приказе са промоција, као и есеје које је објављивао у часописима, највише у „Стремљењима“.

„Већи део тих прилога објавио сам у књизи `Косово у делима српских аутора`. У документацији ми је остао знатан број рукописа ове врсте, а део сам у међувремену нових написао, те сам одлучио да овај сегмент мог стваралаштва саберем у једну књигу“, написао је Јевтић у уводу.

У књизи је приказ 60 дела која имају 45 аутора.

 

Јевтић отвара књигу Хандкеом. Пише о Хандкеовом Зимском путовању до река Дунав, Саве, Мораве и Дрине односно правди за Србију…

У књизи "„Сведочења и тумачења“ читалац се подсећа, између осталих, на дневничку књигу Живорада Игића „Косово и Метохија 1981-1991- Увод у југословенску кризу“.  

„Ђорђе Јевтић поседује способност улажења у свет писаца, фасцинантно их у својим есејима и приказима осликава , надахнут њиховим стваралачким идејама, стилом и значењем развија мрежу асоцијација. Јевтић то чини елегантно. Његова је реченица гипка и стилски избрушена“, написала је у рецензији Рада Комазец, уредница и директорка „Јединства“.

Ђорђе Јевтић је рођен 1947. године у Сушици код Грачанице, где је завршио основну школу, а гимназију и Филозофски факултет (српски језик и књижевност) у Приштини.

Извештавао је и писао о свим збивањима на КиМ у последњих пола века за Танјуг, али и бројне српске и југословенске медије. Јевтић је од 1974. до 1997. године био репортер и одговорни уредник Танјуга за Косово и Метохију. 

Издавач: НИЈП „Панорама-Јединство“

Број страна: 319

Писмо: ћирилица

Повез: меки

ИСБН 978-86-7019-339-0

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси