Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Две нове књиге новинара Данила Коцића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

13. 12. 2021.

Аутор: УНС Извор: УНС

Две нове књиге новинара Данила Коцића

Данило Коцић, дугогодишњи дописник Политике из Лесковца и члан УНС-а објавио је две књиге – „Говор Лесковца и југа Србије међу дијалектима српског језика“ и друго, допуњено издање књиге „Лесковачки писци и њихово доба“

Прва студија износи оцене о специфичностима језика и дијалеката овог дела Србије, наводећи акценте уз изнете примере. Подсећа на најзначајније лингвисте који су се бавили овом темом, али и бројне ствараоце који су писали на дијалекту завичаја.

 У другој књизи, на више од 1.100 страна Коцић представља књижевно и публицистичко стваралаштво „Српског Манчестера“ од 1878. године до данашњих дана. По наводима аутора ова књига настала је из жеље да прибележи, “макад узглед, у фрагментима, који камичак сјаја о људима, писцима, и не само њима, који и данас стварају, каткад потпуно заборављени или врло мало признати у средини којој су поклонили најлепше године и своје најлепше снове”.

Издавачи обе књиге су Народне библиотеке из Власотинца и Удружња писаца града Лесковца, а њихово објављивање подржао је град Лесковац у оквиру пројекта о културном стваралаштву и издавачкој делатности.

Коцић је, објавио тридесетак књига – збирки песама, прича, афоризама, романе и неколико студија. За досадашњи књижевни, публицистички и новинарски рад добитник је бројних признања међу којима и октобарских награда родног Власотинца и Лесковца.

Данило Коцић (село Дадинце, Власотинце, 1949) професор књижевности и дипломирани правник, радио је као професор књижевности у Истоку и Власотинцу.

Био је новинар и уредник у приштинском дневном листу Јединство 1977/1978. године, а затим је три деценије радио као дописник Политике из Лесковца и југа Србије. Један је од оснивача (био је и председник) Удружења писаца Лесковца и стални сарадник  гласила Помак, а  дугогодишњи је члан Удружења новинара Србије.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

17.12.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 08:26

Clanstvo

Svojevremeno sam bila svedok kada je kolega Kocic sa Kljajom (Radmilom Kljajicem) ''drmao'' Politikom kao clan NUNS-a. Imate evidenciju pa pogledajte kada je prvi put uplatio clanarinu u UNS. Mozda je konacno shvatio da treba da se uclani u pravo udruzenje (UNS) i dobrodosao. Hvala na prostoru

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси