Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Расхлађивање усијане главе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

21. 01. 2011.

Расхлађивање усијане главе

Уобичајена пракса да политичари радије поправљају медије него стварност, која одбија да се повинује очекивањима и плановима, испољила се и с јесени 1981. године.

Због тачне информације о захтевима произвођача уља, шећера и млека за поскупљењем њихових артикала, награбусила је новинарка Танјуга Весна Арсенић, а на мети ондашњих моћника нашао се и дежурни уредник Никола Станојевић, али и цела Агенција.

Поводом те информације Савезна влада је одржала ванредну седницу са које је стигао захтев да се казне одговорни за “узнемиравање јавности”!

На првом партијском састанку налик судском процесу, у улози судије и тужиоца нашли су се представници Комитета СК Савезних органа и организација, који су се страсно дочепали прилике да, нападајући Танјуг, утерају страх и дисциплину све непослушнијим медијима који су поприлично постали ментално разбарушени након Титове смрти.

Испровоцирана оптужбама за недостатак друштвено - политичке одговорности, ауторка инкриминисаног текста је одбрусила да новинари нису друштвено - политички радници и да није њена дужност да буде цензор ничијих одлука или глупости.

Новинарство је огледало друштва и не може да буде криво што је лице стварности, која се у њему огледа, ружно, надобудно изрече она, док је комитетлија показивао знаке кључалог беса.

Увидевши да је враг понео шалу, тадашњи главни уредник Танјуга Михаило Шарановић, легендарни Шаран, који је здушно стао у одбрану права јавности на истиниту информацију, као и новинара који су се нашли на мети, очима је дао знак Арсенићевој да изађе за њим на ходник.

-Јесам ли те упозорио да ћутиш и да се не даш провоцирати? Јеси ли свесна да ти прети затвор због “узнемиравања јавности”, строго ће Шаран.

Како да ћутим док ме неправедно оптужују! А, уосталом, ако ме осуде, написаћу мемоаре у затвору, инати се прозвана, замисливши себе као хероину слободног новинарства.

Даћу ја теби мемоаре! Одмах иди да се умијеш и охладиш ту усијану главу, рече главни уредник, уз шеретски осмех искусног новинара који је прошао Сциле и Харибде у каријери.

Записала Весна Арсенић, новинар Политике у пензији


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси