Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Грегорић поклонио породицама лекара преминулих од короне своју књигу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

19. 04. 2021.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Грегорић поклонио породицама лекара преминулих од короне своју књигу

Новинар Драгутин Бацко Грегорић, добитник УНС-ове Награде за животно дело за 2020. годину, поклонио је породицама лекара који су преминули од вируса корона друго, допуњено издање своје књиге „Новинарство као судбина“.

Књига Грегорића, који је највећи део своје вишедеценијске каријере писао о медицини, представља збирку ставова и приказа преко 60 домаћих и светских великана медицине.

„Нажалост, околности нам нису наклоњене, јер авети пандемије и даље круже Србијом односећи невине жртве мењајући сваког дана живот нагоре. Због тога сам одлучио да примерак своје књиге ‘Новинарство као судбина’ дарујем породицама сваког лекара који је положио живот у одбрани својих пацијената оболелих од вируса Ковид 19“, наводи Грегорић. Додаје и да „преостале примерке донира библиотекама ковид болница широм Србије“. „Заслужили су много више, а ја се надам да ће за мојим примером поћи и други“, пише он.

Грегорић, на почетку књиге уместо посвете пише да је на предлог колега, у време које је обележила пандемија, добио признање за животно дело, те да је његова „чврста решеност да признање које је добио од Удружења новинара на посредан начин подели с онима који су томе највише допринели, а реч је о учитељима и практичарима најхуманије струке“.

Књига „Новинарство као судбина“ Драгутина Грегорића, који се шест деценија бави новинарством, пишући рубрике о медицини и здравственим радницима, на око 650 страна садржи интервјуе са најугледнијим људима из света медицине у земљи и свету.

Новинарством је почео да се бави шездесетих година прошлог века у листу „Београдска недеља“, из кога су потекла многа позната београдска новинарска имена. О здравству и медицини, Грегорић први пут почиње да пише у „Политици Експрес“. Са „Илустрованом политиком“, како сам наводи, „пропутовао је свет и упознао медицинске великане пред којима су савременици падали ничице, и оне ‘обичне’ лекаре који су око себе зрачили хуманошћу и преносили славу своје професије земаљским шаром“.

Почетком последње деценије прошлог века са колегиницом Милицом Кнежевић, Грегорић покреће специјализовани часопис „Вива“, који је био посвећен медицини, здрављу и здравом животу. Покренуо је и истоимену емисију на ТВ „Политика“. Када је ТВ „Политика“ престала да се емитује, прелази на СОС телевизију, у којој до данас уређује и води емисију „Пулс живота“. У више од 500 емисија угостио је око три хиљаде значајних личности и наставио са промовисањем спорта, здравља и здравог живота.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

20.04.

2021.

Mirjana [нерегистровани] у 18:14

Sjajan gest

Bravo za Backa. Bio i ostao sjajan lik.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси