Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Отворена изложба „Портрети са интервјуа – од лица до лица“, аутор Анђеко Васиљевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

13. 07. 2022.

Аутор: Medijacentar016.com Извор: Medijacentar016.com

Отворена изложба „Портрети са интервјуа – од лица до лица“, аутор Анђеко Васиљевић

Прва недеља “Лета у Власотинцу” завршена је изложбом фотографија под називом “Портрети са интервјуа – Од лица до лица”, аутора Анђелка Васиљевића, фоторепортера дневног листа Политика из Београда

Поздрављајући присутне, ликовни уредник у Културном центру Братислав Валчић, након кратке биографије аутора, говорећи о изложби, између осталог, је истакао:

“Тема фото изложбе ’Портрети са интервјуа – Од лица до лица’, су личности који су својим талентом и радом постигли високе нивое своје делатности и поштовања у друштву. Портрети су настали у разговорима новинара за дневни лист Политика, у разним ситуацијама и на различитим местима. Циљ фотографија је био да се управо кроз њих покаже карактер тих особа и да се тако представе широј јавности, без обзира колико они били познати и славни, да су они ипак само обични људи са својим врлинама и манама, као и сви остали ”.

Димитрије Буквић, новинар ТВ Прва, због својих пословних обавеза није могао да присуствује отварању изложбе, али је своје утиске и импрeсије послао, а пристнима их је прочитао Немања Стојановић: “Фотографија. У преводу – сликање светлошћу. Дакле, нема фотографија без светла. Није то само логични закључак, већ дубока симболика: фотограф, наиме, расветљава свет око нас, било да ствара за новине или да има уметничке претензије. Или да његово дело садржи оба аспекта, као у случају портрета које је начинио Анђелко Васиљевић. Прожимајући новинску документарност и уметничку слободу, овај искусни фоторепортер је овековечио четрдесетак домаћих и страних угледника – књижевника, глумаца, спортиста, академика, музичара, научника…демонстрирајући истинску моћ фотографије. Његове светлосне слике нас подсећају да чак и у савременој епохи разгоропађености других визуелних медија, од филма до клипа, фотографија опстаје као творевина најиманентија људском поимању стварности. Ми, наиме, памтимо у сликама. Кадар замрзнут у времену је јединица мере нашег сећања. И дан-данас, кад препричавају неки важан догађај, људи кажу да им се та слика урезала за сва времена.”

Аутор изложбе Анђелко Васиљевић се захвалио присутнима, посебно гостима из Бугарске, Дечјем ансаблу Радост, који је својим наступом дао посебну чар догађају.

Говорећи о изложби фотографија он је истакао да су фотографије настале на разним местима, да није коришћена модерна техологија, фотошоп и друге технике, да свака фотографија има своју причу.

“Многи су ми рекли да је довољно да се изложба зове ,,Од лица до лица”, није довољно зато што су слике настале за време вођења интервјуа, а они су вођени на разним местима, у новинским редакцијама, у неком ресторану, хотелу, у неком позоришту, у скупштини, на различитим местима где је светло врло лоше и веома је тешко снимити људе. Иначе, портрети су веома тешка форма, зато што пре свега траже добро светло, одморне људе, и они се углавном снимају у студију са добром расветом, снимају се сатима. Ја ту могућност немам. Радим у медијима, у дневном листу Политика, где мора да се брзо ради. Зато морате да имате велику брзину, велику моћ запажања и велико стрпљење. Ја сам хтео да покажем да је то могуће иако немате све потребне услове. Вечерас сам у Власотинцу, што ми је посебно драго, јер мислим да културна не живи само у великим местима, не живи само у Београду, Новом Саду или Нишу. Виктор Иго, велики француски писац је рекао да сви велики људи долазе из провинције. За успех су битни таленат, жеља, истрајност…”

По речима Анђелка Васиљевића да би се направила добра фотографија, добар портрет потребно је много стрпљења, времена, вештине, истрајност, среће, да познајете лице које снимате, његов опус, како би фотографија показала карактер личности или имала причу, како би фотографија показала праве вредности и да их још увек има у друштву. “Циљ изложбе је био да покажем да још увек постоје праве вредности, прави људи у друштву, надам се да сам у томе и успео.”, рекао је Анђелко Васиљевић.

Изложбу је отворила в.д. директор Култрног центра Маја Марковић, која језахвалила пристнима и позвала их да присуствују наредним дешавањима, преноси лист „Власина“.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

14.07.

2022.

Photo [нерегистровани] у 19:56

Tehnika

Veoma zanimljivo je "да није коришћена модерна техологија, фотошоп и друге технике".
Pretpostavljam da je sve slikano na negativskom filmu ili slajdu, i da su fotografije izrađene u laboratoriji na foto papiru što je danas baš retkost.

Одговори
чет

14.07.

2022.

anonymous [нерегистровани] у 07:32

bravo

Odličan fotograf! Svaka čast na očuvanju dostojanstva profesije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси