Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Америчка премијера филма новинара Душана Гајића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

22. 09. 2022.

Аутор: ФоНет Извор: ФоНет

Америчка премијера филма новинара Душана Гајића

Документарни филм „Тридесет година матуре“, аутора Душана Гајића, у четвртак, 22. септембра имаће америчку премијеру у Њујорку, на престижном унверзитету Колумбија. После пројекције предвиђена је дебата са аутором.

Осим Њујорка, филм ће у септембру у САД бити приказан и у оквиру фестивла Лаке Травис филм фестивал у Остину, где је изабран за полуфиналисту у категорији документарног филма. 

"Институт Хариман, који је у оквиру Колумбија универзитета домаћин премијерне пројекције, је референца на нивоу САД кад је реч о изучавању Источне Европе, Балкана и Русије и утолико је за мене већа част и задовољство, што се премијера одржава управо ту", рекао је аутор фима Душан Гајић

Очекујем занимљиву дебату, с обзиром да филм, иако снимљен пре почетка рата у Украјини, на неки начин преиспитује и указује на корене амбивалентног односа Србије према Европи и Западу, који је данас можда видљивији него икада раније", каже Гајић. 

У приказу филма после пројекције у Бриселу, угледни белгијски дневник "Ла либр Блезик (La libre Belgique) - Слободна Белгија" оцењује да је филм "необично интропсективно путовање, интимни портрет друштва располућеног између разочарења и барокног оптимизма између трагедије и хумора. Тешке теме у филму су обрађене са много такта и финесе у приступу". 

У филму Тридесет година матуре кроз разговор са својом генерацијом и ћерком која одраста у Бриселу, аутор преиспитује недавну историју своје земље. Полазећи од приватне фотографије, личног сећања и успомене, филм настоји да разуме прави, људски смисао бурне, често драматичне, историје последњих 30 година.

"Портрети матураната са степеништа VIII београдске гимназије за мене су одличан кључ да се исприча прича о томе шта се десило са Србијом у последњих 30 година и шта је та земља данас. Да се преко личних, приватних историја, исприча јавна историја једне земље и једног друштва," каже аутор филма Душан Гајић.

Док се матуранти из 1989. после тридесет година поново окупљају у београдској гимназији, једно питање лебди у ваздуху: шта је преостало од генерацијских снова?

Учесници филма констатују да је српско друштво и данас заокупљено сличним питањима као и 89-те године: и даље нема поузданог и недвосмисленог одговора на нека од кључних питања: Шта са демократијом и вишестраначким системом? Шта са Косовом? Са регионом? Шта са Европом? Шта желимо да будемо?

У тренутку годишњице матуре филм поставља једноставно питање:Да ли је српско друштво у претходних тридесет година положило сопствени “испит зрелости” ?

У филму учествују некадачњи школски другови аутора Душана Гајића, данас новинари, лекари, уметници, музичари… Светозар Путник, Љубица Гојгић, Милош Шарановић, Весна Павловић, Дина Дивљан, Бојан Тркуља, Александар Ђорђевић, Дејан Милићевић, Милорад Мики Ристић, Катарина Кнежевић, Душан Кораћ, Данијела Камбасковић, Љубица Томић и други и њихова деца Радмило Томић, Павле и Стеван Дивљан, Угљеша Шарановић.

Директор фотографије је Миодраг Трајковић, монтажер Срђан Радмиловић, музику је компоновао Дејан Илијић.

Филм „Тридесет година матуре“ до сада је учествовао на фестивалима Brussels Captial филм фестивал, Стоkхолм Филм анд ТВ фестивал (финалиста у категорији док. филм), Beyond Border

интернатионал филм фестивал,  Docs without borders фестивал у САД, Брно филм фестивал, Словачка, Андромеда фестивал, Турска и другим

Филм је сниман у Београду, Бриселу, Хагу и Бечу. Копродуцент је РТС, а продукцију су подржали Европски фонд за Балкан, Фондација за отворено друштво и Министарство културе и информисања. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси