Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Са промоције „Хоџине кћи“: Инспиративан и занимљив роман o љубави Рамизе и Бора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

29. 01. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Са промоције „Хоџине кћи“: Инспиративан и занимљив роман o љубави Рамизе и Бора

„Књига на другачији начин слика српско-албанске односе у Горњој Јабланици, када је било разума и разумних глава и с једне и с друге стране. У књизи сам морао да проспем ту јед и кажем да је неправедно што се сви рађамо као беле табле, а да нам после други пришивају које смо вере, нације“, рекао је синоћ у УНС-у на представљању свог романа „Хоџина кћи“ новинар и члан Управе УНС-а Милорад Додеровић.

Он је додао да „овде нису у питању исте вере, али су у питању слични менталитети“.

„Нама је заборављање свега што је добро ударна прича и као да се стидимо да причамо причу о том крају. Мислим да је улога новинара и писаца да се баве и тиме“, рекао је Додеровић.

Он је истакао да је порука коју роман „Хоџина кћи“  носи трезвена, односно да оживљава потребу да разговарамо на трезвенији начин о свему што је било и шта ће бити.

Говорећи о роману генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да се она чита у даху.

„Реч је о љубави између Хоџине ћерке Рамизе и Бора Вуковића, јунака ове књиге. Он је рођен у месту Буковац, где се дешава њихов сусрет. Као момак, завршних разреда основне школе Бора је чувао овце када су се оне судариле са другим стадом, које је чувала Рамиза. Тај први сусрет био је оптерећен чињеницом да су то  различите заједнице, културе које живе једна поред друге“, рекао је Брајовић.

Он је додао да се у роману „све дешава са изванредном новинарском прецизношћу догађаја који нас везују за време данашње и блиску прошлост- сукоб и бомбардовање“.

„Догађаји обрађени на новинарски начин по мом мишљењу дају посебну вредност овој књизи. За књижевне критичаре то је можда на штету књижевне форме и наратива, али за мене је то предност ове књиге. Мислим да има много аутобиографске ауторске истине“, рекао је Брајовић.

Представник једног од издавача романа, агенције „Свици“ из Ниша Мирослав Јовић рекао је да је Додеровић „један од стубова нишког новинарства“.

„Када човек отвори књигу, одмах ће препознати оно што се зове традиција живота у одређеном подручју. Књига на тренутке оставља без даха, изазива сузе и носталгију за временима када смо више слушали и боље разумели“, рекао је Јовић.

Јовић је најавио да ће промоција романа „Хоџина кћи“ бити у Новом Саду и Франкфурту.

Милорад Додеровић се четири деценије професионално бави новинарством. Стални је дописник програма на српском језику аустралијског СБС радија. Био је уредник нишког недељника „Графит“ 1989. године. Додеровић је био коментатор у листовима „Младост“ и „Вал“, шеф дописништва „Курира и „Гласа јавности“ из Ниша, као и дописник листа „Правда“. Објављивао је текстове у НОН-у, „Борби“ и „Нашој борби“.

Књигу су издали Књижевна заједница Удружења књижевника Србије „Седмица“ – Франкфурт и Агенција за издаваштво, уметничко стваралаштво и организацију програма „Свици“ , где се књига може и купити (Војводе Мишића 3/25, Ниш).

Коментари (1)

Остави коментар
сре

30.01.

2019.

Читалац [нерегистровани] у 00:05

Дивно књижевно вече

Ово је најлепше што је Милорад Додеровић могао да учини за детињства тих генерација и њихове завичаје у свим вишенационалним срединама широм бивше Југе. Хвала домаћинима на овом дивном догађају.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси