Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Комплетирана дигитална архива „Европљанина“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

29. 05. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС, Славко Ћурувија фондација

Комплетирана дигитална архива „Европљанина“

На интернет страници evropljanin.wordpress.com постављена су два недостајућа издања листа „Европљанин“, власника Славка Ћурувије, који је излазио од априла 1998. до марта 1999. године. Након што је архитекта из Бабушнице Милош Ђорђевић из личне архиве Удружењу новинара Србије доставио недостајући пети и шести број листа „Европљанин“, они су дигитализовани и постављени на овој интернет страници.

Ђорђевић се УНС јавио, после објаве Удружења да су у слободном приступу на непрофитној интернет страници издања „Европљанина“, али без два броја.

Како се наводи на интернет страници evropljanin.wordpress.com изашло је само 20 бројева „Европљанина“ због „беспримерне опресије од стране тадашњег режима“, као и да је након убиства власника Славка Ћурувије престао да излази.

У новинарској екипи „Европљанина“, осим Славка били су Драган Бујошевић (главни и одговорни уредник), Љиљана Смајловић, Александар Тијанић, Зоран Мамула, Драган Бабић, Србољуб Богдановић, Воја Жанетић, Богдан Тирнанић, Бранка Прпа, Драган Мојовић и Иван Радовановић (заменик главног и одговорног уредника).

Славко Ћурувија фондација објавила је хронологију догађаја који су обележили судбину „Европљанина“. Хронологију објављујемо у целости.

19. ОКТОБАР 1998. ГОДИНЕ
На киосцима се појавио 13. број магазина „Европљанин“ у којем је објављено отворено писмо председнику Србије Слободану Милошевићу „Шта је следеће, Милошевићу“, које потписују Александар Тијанић и Славко Ћурувија.

20. ОКТОБАР 1998. ГОДИНЕ
Скупштина Србије по хитном поступку усваја Закон о јавном информисању који предвиђа оштре казне за медије. Закон је, како су истакли посланици СПС-а, ЈУЛ-а и СРС-а, донет из „безбедносних разлога“ и његова примена требало је да обезбеди „већу чврстину одбране Савезне Републике Југославије“.

23. ОКТОБАР 1998. ГОДИНЕ
Суђење пред градским судијом за прекршаје. Захтев за покретање прекршајног поступка против оснивача магазина „Европљанин“ Славка Ћурувије, главног и одговорног уредника Драгана Бујошевића, фирме DT PRESS и директора издања Ивана Тадића поднео је председник Патриотског савеза Београда Милорад Радевић. У пријави је наведено да је у магазину „Европљанин” од 19. октобра 1998. године објављен већи број текстова, илустрација и фотографија, којима се позива на „насилно рушење уставног поретка, нарушавање територијалне целовитости и независности Републике Србије и Савезне Републике Југославије“. Нису усвојене примедбе одбране да је тужба по новом закону неоснована јер је „Европљанин“ одштампан и дистрибуиран пре него што је тај закон ступио на снагу.

24. ОКТОБАР 1998. ГОДИНЕ
У 23 сата завршено је целодневно суђење. Судија за прекршаје Мирко Ђорђевић најавио је да ће пресуду доставити писменим путем.

25. ОКТОБАР 1998. ГОДИНЕ
У раним јутарњим сатима стиже писмена пресуда градског судије, по којој су оснивач, уредник, директор и издавач кажњени новчаном казном од 2.400.000 динара (тада, 250.000 немачких марака). Предузеће и Ћурувија по 800.000 динара, Бујошевић и Тадић по 400.000 динара. Остављен је рок од 24 сата за плаћање казне, у супротном – запрећено је пленидбом имовине. У 20.30 часова у зграду „Борбе“ утрчавају људи који се представљају као извршитељи Општине Стари град. Велики број људи у цивилу уз пратњу полиције тера новинаре из редакције „Дневног телеграфа” и „Европљанина” и почиње попис столова и опреме. У штампарији због њиховог настојања да заплене 100.000 примерака „Дневног телеграфа”, ротација није ни кренула. Службеници су целу ноћ износили техничке уређаје и намештај из редакције.

26. ОКТОБАР 1998. ГОДИНЕ
Око девет часова заплењен је инвентар из просторија маркетинга фирме DT PRESS у Улици Лоле Рибара 35. Столови су процењени на 70, столице на 50, а компјутер на 1.500 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси