Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Данас у Прес центру УНС-а филм „Нерешени случај Хамаршелд“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

23. 10. 2019.

Извор: УНС

Данас у Прес центру УНС-а филм „Нерешени случај Хамаршелд“

Бесплатна пројекција за новинаре документарог филма „Нерешени случај Хамаршелд“ (Cold Case Hammarskjöld) данског новинара и редитеља Мадса Бругера биће одржана данас у 18 часова у београдском Прес центру Удружења новинара Србије (Кнеза Михаила 6/III).

Филм указује на могућност да авион у којем је 1961. године, на територији данашње Замбије погинуо генерални секретар Уједињених нација Даг Хамаршелд, није пао због грешке пилота, већ да га је оборила летелица којом је управљао белгијско-британски плаћеник, Јан вон Рисегхем и да су у Хамаршелдовом убиству учествовале светске обавештајне службе и влада тадашње Јужноафричке уније.

Бругеров истраживачки филм је и покушај да се открије веза између могућег Хамаршелдовог убиства и Кита Маквела, који је управљао илегалном оганизацијом, Јужноафричким институтом за поморска истраживања (SAMIR). Маквел је био познат по томе што је био заговарач супериорности беле расе, и власник клиника у којима је изводио експерименте над људима црне расе.

Филм „Нерешени случај Хамаршелд“ освојио је 2019. године награду за најбољу режију на Санденс фестивалу и иницирао је нову истрагу УН о смрти Дага Хамаршелда.

Филм је стигао у Србију захваљујући организатору Beldocs-а, међународног фестивала документарног филма у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси