Насловна  |  Актуелно  |  Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима  |  Бронзани војници ускоро на Виду: Пројекат Курира биће завршен почетком 2021. упркос пандемији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

30. 09. 2020.

Аутор: Ј. С. Спасић Извор: Kurir.rs

Бронзани војници ускоро на Виду: Пројекат Курира биће завршен почетком 2021. упркос пандемији

Израда и постављање статуа српских војника испред маузолеја на Виду, што је иницирао Курир са Удружењем новинара Србије (УНС), биће почетком следеће године.

Иако су пандемија короне и затварање граница тај посао, планиран за ову годину, одложили, Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, каже за Курир да ће почетком следеће године почети израда статуа, али и комплетно уређење спомен-костурнице на Виду, где почивају српски војници умрли после Албанске голготе из Првог светског рата.

До краја

Ђорђевић захваљује Куриру што је раније покренуо акцију и заједно с УНС скупља донације за израду и постављање статуа српских војника по оригиналном пројекту Николаја Краснова још из 1938. и истиче да ће министарство до краја подржати и изнети тај пројекат.

- Жртве наших предака никада неће бити заборављене и сви они који су прошли Албанску голготу у зиму 1915/16. заслужују да имају комплетан и уређен маузолеј и простор око њега. Зато ћемо, уз израду и постављање статуа, фасаду маузолеја комплетно очистити и средити, уредићемо и обновити прилазне стазе - каже за Курир Ђорђевић и додаје:

Светло тробојке

- Спомен-костурница, Морнарички крст поред ње и комплетан прилаз биће осветљени најквалитетнијом расветом, која ће се компјутерски подешавати. Осветљење ће бити беле боје свакодневно, док ће у бојама српске тробојке бити када су наши државни празници. А када државна делегација Србије буде долазила на Видо да ода почаст нашим јунацима, осветљење ће бити црвено, као симбол крви коју су наши војници пролили у Првом светском рату за Србију.

Израда и постављање статуа и уређење маузолеја и простора око њега требало је да буде ове године, али су пандемија коронавируса и затварање граница то одложили за почетак следеће године. 

ДА ВИШЕ НЕ СКРНАВЕ СВЕТИЊУ 

Изложбом против купача

Ђорђевић истиче и да ће дуж стаза бити постављена покретна изложба о страдању Срба:

- Искрено верујем да ће те потресне фотографије утицати на све оне који се без имало пијетета према нашим жртвама купају на Виду. Дубоко смо погођени одлуком крфских власти да допусте да ту буду сунцобрани и лежаљке. Прошле недеље сам предводио делегацију и било ми је врло непријатно да с венцима пролазим поред тих купача. Обратили смо се грчком министарству и патријарху дубоко уверени да је пријатељство српског и грчког народа нераскидиво и да купачи испред маузолеја не вређају само наше жртве већ и сећање на помоћ Грка с Крфа у једном од најтежих тренутака српске историје.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси