Насловна  |  Актуелно  |  Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима албанске голготе  |  Будимо сложни, одужимо се херојима албанске голготе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима албанске голготе

03. 05. 2016.

Аутор: Јелена С. Спасић Извор: Курир

Будимо сложни, одужимо се херојима албанске голготе

На стоту годишњицу страдања српске војске, државе и избеглица, које су преко врлети Албаније до Крфа и даље у коначну победу предводили стари краљ Петар Карађорђевић и његов син, регент Александар, крајње је време да се одужимо свим тим херојима и завршимо им маузолеја на острву Виду израдом две бронзане статуе српских војника, које треба да чувају кости страдалника и казују о жртви и подвигу Срба. УНС, као организатор, сакупља средства, а Курир је главни медиј ски партнер.

Патријарх српски Иринеј свесрдно је подржао акцију за израду статуа српских ратника.

- Подржавам и поздрављам сваку акцију која се бави обележавањем нашег присуства на острвима Видо и Крф. Подржавам све што ће помоћи да не заборавимо време страдања и време у лцојем су наша војска и народ нашли уточисте на тим братским острвима - рекао је патријарх Иринеј.

Пројекат Курира и УНС подржава и престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином и он је поносан на подвиг својих прадеде и деде краља Петра и потоњег краља Александра и целог српског народа.

- Имајући у виду историјску важност, али и улогу мојих предака у Првом светском рату и преласку преко Албаније, моја породица и ја снажно подржавамо ову иницијативу. Моја супруга принцеза Катарина и ја пријатно смо изненађени пројектом Курира и вашом свешћу о значају ове акције за Србију и њену историју. За нас она нема само историјски него и лични значај и током кампање ћете моћи да рачунате на подршку породице Карађорђевић - рекао је престолонаследник Александар Карађорђевић.

И они су подржали акцију Курира и УНС

Љубиша Диковић начелник Генералштаба

Ширити причу о подвигу

• У потпуности подржавамвашуиницијативу да се изради обележје које ће ширити причу о храбрости и великом подвигу наших предака на које се сви угледамо.

Др Владимир Костић председник САНУ

За споменике није касно

• С великим поштовањем према овој иницијативи, искрено и безусловно вас подржавам. За неке споменике никад није касно да буду подигнути.

Матија Бећковић песник

Свесрдна подршка

• Подржавам акцију. Не бисмо погрешили ни кад бисмо изградили споменик Николају Краснову, коме нису само то срушили, него су му срушили и Његошеву капелу.

Мирјана Карановић глумица и редитељка

То морам да подржим

• Акцију за завршетак маузолеја на Виду апсолутно подржавам, морам да је подржим јер су неки дали животе за идеју, за оно у шта су веровали.То је једна од важних ствари и морам да је подржим.

Сергеј Трифуновић глумац

Донираћу новац

• Апсолутно подржавам ову вашу акцију за завршетак маузолеја на острву Видо. И новац ћу уплатити за израду бронзаних статуа српских војника.

Зоран Костић Цане Партибрејкерс

Морамо да се сећамо

• Подржавам акцију за прикупљање средстава за завршетак маузолеја из једноставног разлога-ако се не сећамо свих оних који су нам донели слободу, ту слободу и не заслужујемо.

Голгота у бројкама

128.000 евра најмање коштаће израда и постављање статуа, према грубом предрачуну Републичког завода за заштиту споменика културе

5.000 јунака најмање почива на дну Јонског мора, у „плавојгробници"

243.000 људи страдало је током повлачења преко Албаније и на Крфу

Све јавно

Транспарентно

Курир ће једном недељно објављивати све донације (име донатора и износ) на свом сајту, као и све исплате, што ће преузимати са сајта УНС, који ће, као организатор пројекта, редовно објављивати све уплате и исплате на www.uns.rs.

Све сугестије и коментаре можете послати на имејл-адресу наше редакције akcijavido@kurir-info.rs.

Како донирати новац

Рачуни за уплату донација отворени су у UniCredit банци, и то:

динарски 170-0030003646031-73

девизни РС35170003000364603076

Прималац:
Удружење новинара Србије, Ресавска 28 Београд

Сврха плаћања: донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо

Гредећи стално напред, краљ Петар је мање гледао у страну, у провалију и уз пут пострадале. Од погледа у провалије хватале су га вртоглавице и несвестице, а од погледа на пострадале сумор и грозница. И ту ни докторов кинин није помагао. Видећи или знајући да надолази стари краљ Петар, народ је уз пут или склањао или заклањао лешеве пострадалих - написао је Милован Витезовић у књизи „Чарапе краља Петра", у којој описује повлачење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси