Насловна  |  Актуелно  |  Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима албанске голготе  |  Завршимо маузолеј јунацима албанске голготе: Срби остали на цедилу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима албанске голготе

06. 05. 2016.

Аутор: Јелена Спасић Извор: www.kurir.rs

Завршимо маузолеј јунацима албанске голготе: Срби остали на цедилу

Курир и Удружење новинара Србије акцијом „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“ желе да се бар мало одужимо славним прецима.

Албанска голгота страдање је српске војске, државе и народа, који су пред здруженим нападом Немаца, Аустријанаца и Бугара морали најпре да се сјате на Косову и Метохији, а потом и да се повлаче преко сурових предела Црне Горе и Албаније до приморја.

Одатле су савезничким бродовима пребачени на Крф и мањи део у Бизерту и то тек после ултиматума руског цара Николаја II Романова да ће изаћи из савеза са Француском, Британијом и Италијом ако одмах не евакуишу Србе.

Немци и Аустријанци су 6. октобра 1915. напали Србију, а Бугарска јој је објавила рат 14. октобра.

„Пошто су XI немачка и III армија прешле преко Дунава, Саве и Дрине и успешно продужиле своје наступање у правцу југа, то ће у зору 14. октобра започети непријатељства са Србијом“, стоји у директиви бугарске врховне команде од 13. октобра, коју је у књизи „Удружена аустро-немачко-бугарска офанзива против Србије од 14. до 29. октобра 1915“, у оквиру издања „Велики рат Србије за ослобођење и уједињење Срба, Хрвата и Словенаца“ објавио Главни ђенералштаб 1926.

И док су Ниш, Лесковац и други градови по југу Србије плели венце и украшавали железничке станице за свечани дочек савезника који ће из Солуна доћи и разбити Бугаре, српска круна, влада и врховна команда морали су да се помире са чињеницом да су остављени на цедилу.

Иако су савезници обећали помоћ од 150.000 људи, због њихових неслагања, Срби су опет остављени сами. Зато 25. новембра 1915. Врховна команда доноси наредбу о повлачењу кроз Црну Гору и Албанију.

Невиђена жртва

234.000 људи умрло током преласка Албаније и на Крфу, податак је тадашњег министар војног Божидара Терзића

128.000 евра најмање коштаће израда и постављање статуа, према грубом предрачуну Републичког завода за заштиту споменика културе

Како донирати новац

Рачуни за уплату донација отворени су у Unicredit банци

Динарски 170-0030003646031-73

Девизни РС35170003000364603076

Прималац: Удружење новинара Србије, Ресавска 28, Београд

Сврха плаћања: донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо

Све јавно

Транспарентно

Курир ће једном недељно објављивати све донације (име донатора и износ) на свом сајту, као и све исплате, што ће преузимати са сајта УНС, који ће, као организатор пројекта, редовно објављивати све уплате и исплате на www.uns.org.rs. Све сугестије и коментаре можете послати на имејл-адресу наше редакције akcijavido@kurir-info.rs.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси