Насловна  |  Актуелно  |  Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима  |  Завршимо маузолеј на Виду: Стражар Васја Петровић чува мртве јунаке и чека ходочаснике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

07. 05. 2016.

Аутор: Јелена С. Спасић Извор: www.kurir.rs

Завршимо маузолеј на Виду: Стражар Васја Петровић чува мртве јунаке и чека ходочаснике

Васјини преци доселили су се на Крф још у 19. веку, од Петровића, тамо негде из Херцеговине или Црне Горе. Били су ту и пре сто година, кад су се изнемогли прогнаници из Србије сјатили на острво спаса.

Дочекали су их, прихватили и проживљавали тугу, очај и смрт хиљада и хиљада Срба. Али гледали су и како се овај храбри народ опоравља, диже из пепела и испратили га на Солунски фронт у коначну победу и славу за сва времена.

Данас, век касније од страшне голготе и васкрсења Србије на острву у Јонском мору, Васја Петровић има часну дужност да води рачуна о маузолеју на Виду, где су покопани јунаци који су издахнули пошто су пешке прешли Албанију.

- Имам прилику да свакодневно посматрам реку суза ходочасника како тече на овом острву, али и парче неба с душама оних који су завршили свој пут на овом месту. И баш зато осећам се благословеном од Бога што радим овај посао. Заиста ми је указана велика част - каже Васја.

Деценија у маузолеју

Она се већ десет година брине о томе да све у маузолеју буде на свом месту и дочекује хиљаде потомака јунака чије су кости ту, у спомен-костурници, и хероја који почивају у „плавој гробници“. Дочекује и хиљаде оних чији су преци преживели Први светски рат и небројене туристе који одају почаст славним ратницима.

- Срби који овде долазе изузетно су пажљиви и пуни пијетета према својим прецима. Често у повратку с брода певају „Тамо далеко“ и плачу. Баш као и њихови преци 100 година раније, јер је управо та песма настала на Крфу, где су Срби опевали жал за својом далеком домовином - прича Васја, која је завршила студије теологије и бави се фотографијом, али, пре свега, ради у маузолеју од јуна до октобра, у време кад постоји стални бродски превоз између Крфа и Вида. Плату прима од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, у чијој надлежности је брига о овој спомен-костурници.

Подршка акцији Курира

Свесрдно подржава акцију Курира и Удружења новинара Србије „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“, којом желимо да - постављањем две бронзане скулптуре српских ратника на улазу у маузолеј, како је то и предвидео архитекта Николај Краснов пројектом из 1938 - коначно завршимо спомен-костурницу.

- Радује ме што ће маузолеј бити завршен јер ће ти бронзани војници стално одавати почаст страдалим ратницима чије су кости овде и у „плавој гробници“ - каже Васја.

Све јавно

Транспарентно

Курир ће једном недељно објављивати све донације (име донатора и износ) на свом сајту, као и све исплате, што ће преузимати са сајта УНС, који ће, као организатор пројекта, редовно објављивати све уплате и исплате на www.uns.org.rs

Све сугестије и коментаре можете послати на имејл-адресу наше редакције akcijavido@kurir-info.rs.

Како донирати новац

Рачуни за уплату донација отворени су у UniCredit банци,

и то динарски
170-0030003646031-73

девизни
РС35170003000364603076

Прималац:
Удружење новинара Србије
Ресавска 28
Београд

Сврха плаћања: донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси