Насловна  |  Актуелно  |  Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима  |  Израдимо статуе албанске голготе: Сахрана српске круне у Призрену
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

18. 05. 2016.

Извор: Курир

Србијо, на ноге: Одужимо се херојима aлбанске голготе

Израдимо статуе албанске голготе: Сахрана српске круне у Призрену

Краљ Петар и регент Александар, свесни да се из Србије бежати мора, нису желели да круну изнесу из земље, па су је 1915. закопали испод пода богословије

Не стајемо! Курир и Удружење новинара Србије (УНС) акцијом „Израдимо статуе херојима aлбанске голготе на острву Видо“ желе да се сви достојно одужимо славним прецима који нису пристали на капитулацију, већ су изабрали гудуре Црне Горе и Албаније, на којима су хиљаде њих остале у снегу. 


Била је то страшна и славна епопеја која је однела најмање 243.000 живота, али после које је српска војска кренула у незадрживу победу и ослободила отаџбину.

И када је 25. новембра 1915. озваничено оно што је било неминовно после удруженог напада Немачке, Аустроугарске и Бугарске и изостанка обећане помоћи савезника, краљ Петар И Карађорђевић и престолонаследник Александар били су јасни - краљевска круна не иде из Србије. То би, сагласили су се отац и син, симболизовало коначни пораз Србије, што никако не може бити.

Још једна круна скривена

Скоро пред поноћ 25. новембра 1915. у згради српске призренске богословије одиграо се историјски догађај - „сахрањена“ је српска круна.

„И под сиромашном светлошћу малога фењера момци приступише послу лагано и опрезно. Подигоше даску из патоса и почеше да копају земљу под патосом. Ваљало је ископати гроб где ће се сахранити краљевска круна, коју не хтедоше понети у непознате албанске планине, где се није знало шта очекује ни саме краљевске бегунце. У Призрену већ лежи сахрањена једна српска царска круна, тамо негде под развалинама Цркве Светог Арханђела, нека ту нађе гроб и краљевска српска круна“, писао је у књизи „Деветсто петнаеста - трагедија једног народа“ комедиограф Бранислав Нушић, који је и сам прешао Албанију.

Нушићева ратна сећања

Чувени комедиограф, чија „Госпођа министарка“, „Сумњиво лице“, „Покојник“ и друга дела засмејавају све наше генерације, књигу „Деветсто петнаеста - трагедија једног народа“, у којој описује тешке дане српског повлачења, посветио је свом јединцу Страхињи Бану, који је погинуо управо у Првом светском рату.

„Место трошне камене плоче, сине, овом књигом туге и болова бележи ти отац гроб“, написао је Бранислав Нушић у књизи „Деветсто петнаеста - трагедија једног народа“. 

Круну су „сахрањивали“ српски пуковници док је у просторији на спрату изнад нервозно шетао млади престолонаследник Александар, Карађорђев праунук. Сећали су се, писао је Нушић, доба када је ту исту круну, саковану од Карађорђевих топова, проносио на глави кроз београдске улице Карађорђев унук.

„Они су тад као млади официри били у ескорти и учествовали у тој великој свечаности народној. Колико се нада везивало тога дана за ту краљевску круну, и ко би тад слутио да ће иста генерација, исти људи, још у пуној мужанској снази, доживети да учествују и у сахрањивању те круне“, написао је Нушић.

Српска круна, после свих патњи српског народа, али и после победа, дочекала је у Призрену ослободиоце и да опет буде код Карађорђевића.

Уплате
КАКО ДОНИРАТИ НОВАЦ

Рачуни за уплату донација отворени су у УниЦредит банци, 

динарски 170-0030003646031-73
девизни РС35170003000364603076

Прималац: Удружење новинара Србије
Ресавска 28
Београд
Сврха плаћања: Донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо


Све јавно
ТРАНСПАРЕНТНОСТ

Курир на свом порталу, у специјалу „Србијо, на ноге“, објављује све донације (име донатора и износ), што преузимамо са сајта УНС, који као организатор пројекта редовно објављује све уплате на www.унс.орг.рс. 

Такође, УНС ће редовно објављивати и све исплате у вези с акцијом, што ће Курир потом преузимати и објављивати на свом порталу.

Све сугестије и коментаре можете послати на имејл-адресу наше редакције: акцијавидо@курир-инфо.рс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси