Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Радионица ДНВ-УНС-: Шта је важно и где је мера у извештавању о насиљу у породици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

25. 09. 2023.

Аутор: Предраг Рава Извор: УНС-ДНВ

Радионица ДНВ-УНС-: Шта је важно и где је мера у извештавању о насиљу у породици

Медији имају важну улогу у извештавању о случајевима насиља у породици, али им често фале контакт тачке, прави извори информација без којих нема правовременог и објективног извештавања, закључак је радионице Друштва новинара Војводине, огранка Удружења новинара Србије - ,,Како етички извештавати о жртвама насиља“.

Питањем - "Између тишине и сензационализма, где је мера?" започела је своје предавање Нада Падејски, психолошкиња и руководитељка Сигурне женске куће на радионици одржаној у суботу у Новом Саду.

Особама које трпе насиље веома је важно како медији извештавају, рекла је Падејски и навела пример када је безбедност жртве била додатно угрожена после непрофесионалног медијског извештавања.

У питању је секундарна виктимизација и то је оно што жртва доживи када се на неетичан начин извештава о њеном искуству“, казала је.

Како је рекла Падејски, када медији извештавају о оваквим случајевима најчешће су им у фокусу савети како да се жена заштити, шта не треба да ради, како да се облачи и понаша, што није добра пракса, док се ређе говори о самом насилнику, чија оговорност се, како истиче, не сме умањивати.

На радионици се говорило и о извештавању о случајевима трговине људима.

„О проблему насиља над женама се у јавности мора говорити као о проблему у чијој основи је родна дискриминација“, рекла је она.

Падејски је истакла и то да је родно засновано насиље широк појам, али углавном погађа жене и да је познавање одговарајућих термина такође важно за професионално новинарство.

Учесницима радионице укратко су представљени и закони и нивои заштите жртава кроз историју, а приказани су примери добре и лоше праксе у извештавању -  једна репортажа и кратки анимирани филм на тему насиља у породици.

Напослетку, новинари су имали практичну вежбу која је подразумевала креирање две различите вести, једне објективне и једне сензационалистичке, а које су на крају заједно анализирали.

У Србији има једанаест Сигурних женских кућа, од којих се пет налази у Војводини, у којима раде стручна лица и са њима би новинари требало да буду у контакту када извештавају о насиљу у породици, речено је на радионици.

„Трагови лошег новинарства заувек остају и неопходно је да се подигне стандард у новинарству, те допринесе квалитетнијем јавном информисању“, истакла је Падејски.

ДНВ-УНС ће у наредном периоду организовати још три радионице од којих ће наредна бити уживо емитована на Јутјуб каналу Удружења новинара Србије.

Датуми радионица и стручна лица која ће водити преостале радионице из циклуса ,,Како етички изветавати о жртвама насиља“ су:

30.9. Биљана Кикић Грујић, криминолог и чланица Координационог тела за борбу против насиља у школама, говориће о насиљу на интернету и вршњачком насиљу.

7.10. Катарина Крајновић из Покрајинског завода за равноправност полова, говориће о значају институција у извештавању о насиљу и неравноправном положају жена у друштву.

14.10. Миљан Витомировић, новинар и коаутор докумемтарног серијала "Балкан маркет", говориће о техникама разговора са жртвама трговине људима и заштити приватности.

Радионице ће бити одржаване суботом од 10 сати у конференцијској сали СПЕНС-а, на адреси Сутјеска 2. Заинтересовани новинари и медијски радници за радионице се могу пријавити на мејл uns.dnv@gmail.com.

__________________________________________________________________

Радионица се реализује у оквиру пројекта "Како етички извештавати о жртвама насиља" који се суфинансира из буџета Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси