Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

13. 06. 2015.

Аутор: Р. Драговић Извор: Вечерње новости

За ћирилицу укинути порез

Новине које се штампају ћириличким писмом држава би требало да потпуно ослободи плаћања пореза основа је иницијативе коју су покренули дневни листови "Политика" и "Вечерње новости".

Челни људи два најугледнија српска штампана медија овај захтев правдају чињеницом да ће тако бити заштићено не само наше писмо, већ и углед професије.

Ови листови нису поклекли пред таласом таблоидног журнализма, због чега су се свесно одрекли дела тиража. Суштина идеје јесте да држава поведе рачуна о новинама које се штампају на ћирилици, и да на тако да подстрек и осталим медијима да почну да користе ово писмо. Осим "Политике" и "Новости", од познатијих новина ћириличке текстове објављује само новосадски "Дневник", као и недељници НИН и "Печат".

Идеју да се ови медији ослободе плаћања ПДВа подржало је и Удружење новинара Србије (УНС), које се залаже за подршку коришћења ћирилице.

Штампани медији који излазе на ћирилици имају веће софтверске трошкове, а текстови на овом писму заузимају за петину већи простор од идентичних штампаних на латиници објашњава генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

То су разлози због чега ову меру не треба посматрати само као привилегију одређеним медијима. Подразумева се да новцем не може да се изрази заштита ћирилице као националног писма.

Са овом идејом се слажу и у Удружењу "Ћирилица" из Београда и напомињу да је неопходно да се држава примереније односи према онима који поштују српску традицију, али и онима који то не чине.

Поздрављамо иницијативу да се медијима који се штампају на ћирилици укине обавеза плаћања пореза, јер би то допринело неговању наше културе каже потпредседник овог удружења Миодраг Којић.

Сличне олакшице би требало и да важе и за електронске медије са националном фреквенцијом које користе ћириличко писмо.

Којић, међутим, указује и да ова врста мера, иако корисна, не би у потпуности решила лош третман нашег писма у Србији.

Удружење "Ћирилица" залаже се за промену Закона о језику и писму и увођење одредби које би непоштовање ћирилице санкционисале на исти начин као спречавање коришћења писма националних мањина у срединама где оне живе.

Идеја да се новине које се штампају ћирилицом ослободе плаћања пореза стигла је у јеку скупштинске иницијативе да се смањи ПДВ на дневне, монографске и серијске публикације са 10 на пет одсто. Тај предлог подржао је и скупштински Одбор за културу и информисање, а он подразумева и смањење пореза за оглашавање у штампи са 20 на 10 одсто. 

Тачно век од забране писма

Недопустиво је да на националним фреквенцијама програм емитују телевизије које користе искључиво латиницу, сматрају у Удружењу "Ћирилица".

То је последица лошег закона о језику и писму, али и његове недоследне примене, која је довела до потпуне маргинализације нашег писма. Ове године обележавамо век од забране ћирилице у Србији по налогу Аустроугарске. Утисак је као да окупација још увек траје каже Миодраг Којић.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

15.06.

2015.

Саша Тодоровић [нерегистровани] у 19:38

Књажевац

Једини писани медиј у Књажевцу, двонедељник "Нове књажевачке новине", штампа се на ћирилици!

Одговори
пон

15.06.

2015.

Боривоје Урошевић Београд [нерегистровани] у 17:55

За ћирилицу укинути порез

Апсолутна подршка предлогу да се укине порез штампаним, али и електронским медијима, који користе ћирилицу.
Додајем још и то да градске управе знатно умање порез на фирмарину оним фирмама чији је назив истакнут на ћирилици и уведу обавезу да тако буде, осим ако фирма није из друге замље, с тим да немају обавезу али да могу да користе олакшицу ако свој назив истакну на ћирилици.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси