Насловна  |  Актуелно  |  Досије "Утисак недеље" (2014)  |  Б92 остаје без попуста од 11 милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

30. 09. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Поводом најављене измене програмског концепта националног емитера

Б92 остаје без попуста од 11 милиона

Телевизија Б92 могла би да остане без попуста на накнаду коју плаћа као национални емитер Регулаторном телу за електронске медије уколико прерасте у претежно забавну телевизију, а већи део информативе „пресели“ на кабловски канал Б92 Инфо, сазнаје Данас. Због сопствене продукције информативног програма, Б92 је једина телевизија са националном фреквенцијом која на годишњу накнаду од 55 милиона динара већ неколико година има попуст од 20 одсто, односно 11 милиона динара.

Б92 је, подсетимо, више пута најављивала да планира да постане забавна телевизија, а да кабловски канал Б92 Инфо преузме водећу улогу у информативном програму, због чега је и одлучено да се Утиску недеље понуди прелазак на други канал.

На питање Данаса да ли то значи да ће информативни програм потпуно бити избачен из шеме Б92, директорка корпоративних комуникација те куће Беба Драгић наводи да ће „информативна редакција и вести свакако бити битан део програма“.

„Задовољни смо чињеницом да рејтинзи као повратна реакција публике говоре у прилог томе да се гледаоцима допада забавни програм ТВ Б92, који подразумева освежења попут регионално популарне домаће игране серије „Луд, збуњен, нормалан“, ТВ игре Златни круг, Галилеа, Булевара Б92 и Булевара у 5 до 5, као и многих други. Даљи кораци у програмској стратегији су у разматрању, а информативна редакција и вести ће свакако бити његов битан део. Гледаоце и јавност уредно ћемо обавештавати о свим даљим програмским променама и унапређењима истог“, напомиње Драгићева.

Уколико би Б92 одлучила да потпуно избаци информативу са основног канала, за то би морала да тражи сагласност Регулаторног тела за електронске медије (РТЕМ), доскорашње РРА, јер су дужни да се придржавају програмског концепта за који су добили дозволу за националну фреквенцију, каже за Данас председник Савета РТЕМ Горан Караџић.

Сви национални емитери, међу којима и Б92, у својим елаборатима приликом конкурисања за дозволе навели су да ће имати и информативни програм.

„Б92 о томе треба да обавести РТЕМ и да затражи сагласност за промену програмског концепта. Не очекујем да ће они потпуно обуставити информативни програм, али видећемо шта ће се дешавати и на основу тога ћемо реаговати. Они морају да се придржавају свог елабората, али то не значи да не могу да мењају емисије. Уколико промена програма буде коренита, то може бити и разлог за одузимање дозволе за емитовање“, објашњава Караџић.

Бећковић: Не видим своју емисију на некој другој ТВ

Ауторка емисије Утисак недеље Оља Бећковић каже за Данас да и даље има важећи уговор и да се нада да ће телевизија једног јутра одлучити да тај уговор и поштује, јер не види себе и своју емисију на некој другој телевизији. На питање Данаса да ли ће Утисак недеље наставити да се емитује на било који други начин уколико Б92 не испоштује уговор, Бећковићева одговара да је „тај који је донео одлуку да Утиска нема, одлучио је да га нема нигде“.

НУНС: Протест није завршен

Независно удружење новинара Србије (НУНС) се због скупа испред зграде РТВ Б92 у недељу увече, у знак протеста због укидања Утиска недеље, захвалило свим новинарима и грађанима који су исказали јасан став према овом покушају сужавања јавног простора, истичући да овај протест не сматра завршеним.

„Новинари, пре свих, овим окупљањем показали су да су спремни да се ангажују у одбрану сопственог достојанства и права да обављају свој посао на начин који ће допринети не само угледу професије, већ и стварању друштвене атмосфере у којој нема забрањених тема, садржаја или саговорника“, саопштио је НУНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси